ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, στις 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο!

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα, στις 3 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο!

Μία ξεχωριστή παράσταση, αφιερωμένη στον μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 54 του χρόνια, τον Απρίλιο του 2008, οργανώνεται για την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, στο Ηρώδειο.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, γεμάτη σπουδαία τραγούδια του αξέχαστου δημιουργού.

Η συναυλία φέρει τον τίτλο «Σ΄αναζητώ» και είναι αφιερωμένη «στη δική του την πατρίδα, που έχει μοιραστεί στα δύο», την Κύπρο. Ανοίγει, δε, έναν μεγάλο κύκλο παραστάσεων, σε πολλές χώρες του κόσμου, την Ελλάδα και φυσικά, την Κύπρο, όπου στη γενέτειρα του αείμνηστου συνθέτη, Λεμεσό, θα «κλείσει».

Στην παράσταση θα συμμετάσχουν η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους και η Δήμητρα Σταθοπούλου και τιμητικά ο Γιώργος Νταλάρας στα τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης για την ιδιαίτερη πατρίδα του, με τη συνοδεία 12μελούς λαϊκής ορχήστρας που διευθύνει ο μαέστρος Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τη σύνθεση του προγράμματος ανέλαβε ο παραγωγός και μελετητής της ελληνικής μουσικής Ηλίας Μπενέτος, τα κείμενα είναι τού συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη και αφηγητής ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας. Η παράσταση θα φέρει την υπογραφή, ως Συμβούλου Προγράμματος, της συζύγου του Μάριου Τόκα, Αμαλίας.

«Σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια» κι άλλα τραγούδια - σταθμοί θα ακουστούν στο αφιέρωμα, το γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα και εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, τραγούδια της παρέας, του αγώνα, του έρωτα και της ψυχής.

«Επιθυμία μας αλλά και ηθική υποχρέωση, είναι η προστασία του μουσικού έργου του Μάριου, η διατήρησή του και η αξιοποίησή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό και με την βοήθεια καλών φίλων και συνεργατών, πραγματοποιείται και η μουσική παράσταση - αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάριου» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αμαλία Τόκα και προσθέτει: «Προσδοκούμε λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και ψυχαγωγίας, φωτίζοντας λίγο αυτό το γκρίζο περιβάλλον που όλοι μας βιώνουμε. Έχουμε ως συνοδοιπόρο αυτό που ο ίδιος ο Μάριος έλεγε, ότι δηλαδή, με τα τραγούδια του προσπαθούσε να φτιάχνει παρέες, να φέρνει τον ένα κοντά στον άλλον και ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνον όταν κάτι γράφεται με συναίσθημα και αλήθεια. Ίσως γι αυτό ν΄ αγαπιούνται τα τραγούδια του από τον κόσμο, γιατί "του μίλησαν", γιατί "μιλάνε" στην καρδιά του.

Ο Μάριος ποτέ δεν έγραφε μουσική κατά παραγγελία, έγραφε μόνον ό,τι τον συγκινούσε, ό,τι άγγιζε την ψυχή του, ζούσε και ήταν πολύ κοντά στους φίλους, την οικογένεια, αγαπούσε τον άνθρωπο, ήταν μαζί του στις χαρές του, στις λύπες του, στους αγώνες, τα προβλήματα και τους έρωτές του.
Αυτά ήταν η έμπνευσή του... έτσι κατάφερνε κι έγραφε ταυτόχρονα το "Σ'αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη", και το "Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυό", το "Σ΄αναζητώ στη Σαλονίκη" και το "Αμμόχωστος Βασιλεύουσα"...».

Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οργανώνονται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την επέτειο της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας της Κύπρου και της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού.

Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήριά του από τα καταστήματα Public, Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload Stores, τηλεφωνικά στο 11876 και ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα Viva.gr.

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής: 20 ευρώ (γενική είσοδος-άνω διάζωμα), 15 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ). Α΄Ζώνη: 50 ευρώ, Β΄Ζώνη: 40 ευρώ, Γ΄Ζώνη: 30 ευρώ, Διακεκριμένη ζώνη (κάτω διάζωμα): 70 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Reworks 2014: Διεθνές φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής