ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ηρώδειο: «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Ηρώδειο: «Σπάρτακος» και «Ζιζέλ» από τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έρχεται και πάλι στην Ελλάδα, αυτή τη φορά με όλους τους συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ.

Σήμερα, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο σε παγκόσμια πρεμιέρα την εκπληκτική παραγωγή Σπάρτακος, ενώ αύριο Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου είναι η ώρα της παραγωγής Ζιζέλ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κουστούμια που θα φορεθούν από τους πολυτάλαντους χορευτές είναι αποκλειστικά σχεδιασμένα για το Ηρώδειο.

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Σπάρτακος του Αράμ Χατσατουριάν είναι ένα μοναδικό έργο για μπαλέτο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από την αρχαία ιστορία. Ο ήρωας ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων καταπιεσμένων, εναντίον των Ρωμαίων τον 1ο προχριστιανικό αιώνα, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν αήττητη. Ο δούλος μονομάχος, που επαναστάτησε στην καρδιά της Ιταλίας και έμεινε ασύλληπτος για τρία χρόνια, αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Αυτοκρατορίας και αναδείχθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και ελευθερίας.

Ο αρμενικής καταγωγής Ρώσος συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν, συνέθεσε μία εξαίσια και επική μουσική για το μπαλέτο Σπάρτακος (1956), εμπνεόμενος καθαρά από τη λαϊκή παράδοση του τόπου του.

Ο Γιούρι Νικολάγεβιτς Γκριγκορόβιτς (1927), ο σπουδαιότερος χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι (1964-1995), δημιούργησε τη δική του εκπληκτική και δυναμική χορογραφία του Σπάρτακου με ομολογουμένως μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για τους χορευτές, χορογραφία που έμελλε να μείνει ιστορική!

Οι λάτρεις του μπαλέτου θεωρούν τον Σπάρτακο υπέροχο συνδυασμό μουσικής και χορογραφίας και ένα από τα κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν σολίστ από τα μπαλέτα Μπολσόι:

Σπάρτακος: Ντένις Ρόντκιν
Κράσσος: Αλεξάντερ Βολτσκόβ
Αίγινα: Εκατερίνα Σιπούλινα
Φρυγία: Μαρία Βινογκράντοβα

ΖΙΖΕΛ

ΤΡΙΤΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα με συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδανικά χορογραφικά ανοίγματα και με υψηλές απαιτήσεις τεχνικής από τους χορευτές. Αλλά και το μοναδικό, ίσως, επίτευγμα της ρομαντικής περιόδου, που επιβίωσε ως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα στην ιστορία του χορού.

Το μπαλέτο Ζιζέλ σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, το αγαπημένο έργο κάθε χορεύτριας, που αποθεώνει την άδολη αγάπη και θρηνεί τις απελπισμένες από τον έρωτα καρδιές, ανεβαίνει βασισμένο σε χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς και σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε.

Από τα πιο ολοκληρωμένα και σύνθετα έργα, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1841 και αποτελεί την επιτομή, τόσο τεχνικά όσο και θεματικά, του ρομαντισμού. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία βασισμένο σε κείμενο του ποιητή Θεόφιλου Γκοτιέ σε συνεργασία με τον δραματουργό Βερνέιγ ντε Σεν Ζορζ, πάνω σε ιδέα του Χάινε, αλλά είδε την πλήρη του άνθιση στη Ρωσία με τον Μαριούς Πετιπά, που ξαναδούλεψε τη χορογραφία και ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην Άννα Πάβλοβα, η οποία με το έργο αυτό περιόδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο και πέρασε στην ιστορία. Από τότε μεγάλες χορεύτριες, όπως οι Αλίσια Μάρκοβα, Κάρλα Φράτσι, Σάλι Γκίλμουρ, κ.ά., έχουν ερμηνεύσει το ρόλο που γοητεύει πάντα με τον λυρισμό και την ευαισθησία του.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι σολίστ:

Ζιζέλ: Άννα Νικούλινα
Άλμπρεχτ: Ρουσλάν Σκβορτσόβ
Τα εισιτήρια και για τις δύο παραγωγές διαμορφώνονται ως εξής:
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: ΚΑΝΟΝΙΚΟ 30 ΕΥΡΩ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 25 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 40 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 60 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 80 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 100 ΕΥΡΩ

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη: Τι δείχνουν και τι... κρύβουν οι Καρυάτιδες