ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο σχολικός αθλητισμός γίνεται γιορτή!

Όταν ο σχολικός αθλητισμός γίνεται γιορτή!

Η 1η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού με θεματικό άξονα: «Ρατσισμός και Διαφορετικότητα, όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» έδωσε την ευκαιρία σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών σχολείων να λάβουν μέρος σε δράσεις για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και την ενίσχυση της ανοχής της διαφορετικότητας με ιδιαίτερη αναφορά στους Παραολυμπιακούς αγώνες.

Στο 4ο Δημοτικό σχολείο Περάματος τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν από κοντά με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή της Άρσης Βαρών επί Πάγκου και Χάλκινος Παραολυμπιονίκης του Λονδίνου 2012, κ. Παύλο Μάμαλο.

Οι μαθητές των μεγάλων τάξεων ετοίμασαν ερωτήσεις για να του πάρουν συνέντευξη και έφτιαξαν κολάζ με φωτογραφίες από τους αγώνες του και μηνύματα προς τον αθλητή.

Τέλος, καθώς ο θεματικός άξονας αφορούσε την αποδοχή της διαφορετικότητας το σχολείο προσκάλεσε και τους γονείς των μαθητών να συμμετάσχουν ως «συναθλητές και συμπαίκτες» των παιδιών τους στα αθλητικά δρώμενα της ημέρας προκειμένου να γίνει με βιωματικό τρόπο αντιληπτή η ανάγκη της συνεργασίας και ότι ο Αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που αφορά όλες τις ηλικίες και όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό προσκλήθηκε και συνεργάστηκε με τους γονείς σε κινητικές δραστηριότητες η εθελόντρια ψυχολόγος των Γιατρών του Κόσμου κ. Δήμητρα Νικολάου.

Μετά από μια μικρή εισαγωγή για το μήνυμα της ημέρας, ακούστηκε ο Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και οι μαθητές παρέλασαν όπως οι αθλητές. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν τα αθλητικά δρώμενα με την καθοδήγηση του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής του σχολείου κ. Μικρόπουλου Μιχάλη.

Ο κ. Μάμαλος μίλησε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου μας, πρώτα στους μαθητές των Α΄και Β΄ τάξεων και κατόπιν στους μαθητές των Γ΄, Δ΄, Ε΄και Στ΄ τάξεων για τη ζωή του, τους αγώνες του, τις Παραολυμπιάδες που έχει λάβει μέρος και τους έδειξε σε βίντεο το άθλημά του αναλύοντάς το και απαντώντας σε ερωτήσεις των παιδιών.

Κυρίως επέστησε την προσοχή τους στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους διαφορετικούς ανθρώπους αναφέροντας ως παράδειγμα την αντιμετώπιση που είχε ό ίδιος από τους συμμαθητές του και τους τόνισε πώς ό,τι και να τους συμβεί στη ζωή τους πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια όπως και εκείνος δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται παρά την αναπηρία του.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να δίνουν στον κ. Μάμαλο τα δώρα που του ετοίμασαν και με αναμνηστικές φωτογραφίες.