ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη – Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις

Αμφίπολη – Στο «κόκκινο» η αγωνία για τις νέες ανακοινώσεις

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού γύρω από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Ποια ερωτήματα ζητούν απαντήσεις;

Σε λίγες μόνο ώρες, ίσως να γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον «ένοικο» του τάφου.

Το πρωί του Σαββάτου (22/11) ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

Οι νέες ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ίσως ρίξουν φως σε πολλά καίρια ερωτήματα ίσως πάλι και όχι...

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Ο σκελετός που βρέθηκε στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου είναι και ο κύριος νεκρός ή υπάρχει κι άλλη ταφή; Μετά την αποκάλυψη του σκελετού στο όρυγμα του τρίτου θαλάμου, τα ερωτήματα γύρω από τον τάφο του λόφου Καστά πολλαπλασιάστηκαν δραματικά.

O νεκρός ήταν άνδρας ή γυναίκα;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ασφαλώς, αν δεν εξεταστούν πρώτα τα οστά από ειδικό εργαστήριο.

Μπορεί ο σκελετός να μην ανήκει στον νεκρό του τάφου;

Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να ισχύει ένα τέτοιο σενάριο. Σε άλλες περιπτώσεις μακεδονικών τάφων έχει γίνει νεότερη ταφή μέσα στα μπάζα, στην επίχωση που δημιουργήθηκε μετά τη σύληση του τάφου.

Στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο καθώς το αμμώδες υλικό με το οποίο είναι γεμάτος ο τάφος είτε μπήκε από πλημμύρα που προκάλεσε η υπερχείλιση του ποταμού Στρυμόνα, όπως εκτιμούν πολλοί αρχαιολόγοι, είτε προστέθηκε επί τούτου για σφράγιση του μνημείου, σύμφωνα με την ανασκαφική ομάδα.

Γιατί ο συγκεκριμένος νεκρός δεν αποτεφρώθηκε αλλά ετάφη σε φέρετρο;

«Είναι ένα από τα πολλά περίεργα αυτού του τάφου» είχε δηλώσει αρχαιολόγος στα Νέα με μεγάλη πείρα στα μακεδονικά μνημεία. «Όλες οι σοροί των Μακεδόνων στο 100% – με εξαίρεση του Αλεξάνδρου – κατέληγαν στην πυρά. Είναι πολύ παράξενο ότι ο συγκεκριμένος νεκρός ετάφη και μάλιστα κάτω από το δάπεδο. Μήπως θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το ενδεχόμενο να ερευνήσουμε τι συμβαίνει κάτω από τα δάπεδα και άλλων ήδη γνωστών συλημένων τάφων; Διότι αν δεν ήταν οι αρχαιοκάπηλοι, ποιος αρχαιολόγος θα αποφάσιζε να ψάξει κάτω από το δάπεδο;».

Γιατί δεν βρέθηκαν κτερίσματα;

Όλα δείχνουν ότι οι τυμβωρύχοι είχαν σκουπίσει τον τάφο. Ακόμη και στους συλημένους τάφους οι αρχαιολόγοι έχουν βρει στις γωνίες φύλλα χρυσού, δαχτυλίδια, οστέινες διακοσμήσεις, που είτε ξέφυγαν από την προσοχή των αρχαιοκαπήλων είτε τους έπεσαν από τα χέρια.

Ενδέχεται να μπήκαν στον τάφο περισσότερες από μία φορές. «Την πρώτη πήραν ενδεχομένως ένα πολύτιμο τεφροδόχο αγγείο και κτερίσματα που πιθανόν υπάρχουν στον τρίτο θάλαμο» εκτιμά έμπειρος αρχαιολόγος στην εφημερίδα Τα Νέα ο οποίος προβληματίζεται για ποιο λόγο ο μοναδικός νεκρός ενός τόσο εντυπωσιακού μνημείου είναι θαμμένος κάτω από το δάπεδο και πιστεύει ότι ίσως υπήρχε και άλλος νεκρός, του οποίου η σορός μετά την καύση βρισκόταν σε αγγείο ακουμπισμένο στο δάπεδο του τρίτου χώρου.

Ανακοινώσεις του Σαββάτου 22/11

Δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από την πορεία των ανασκαφών ή άλλες φωτογραφίες από την έως τώρα ανασκαφική εργασία.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, αύριο Σάββατο 22/11, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

Μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικές ειδήσεις