ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για το φύλο και την ηλικία του νεκρού

Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για το φύλο και την ηλικία του νεκρού

Το φύλο, το ύψος και η ηλικία του νεκρού στον τάφο της Αμφίπολης θα αποκαλυφθούν σε λίγες ώρες, καθώς αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού το πόρισμα των εξετάσεων από το οστεολογικό υλικό.

Από τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί η ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο θα δοθούν σημαντικές πληροφορίες για τον «ένοικο» του τάφου.

Οι αναλύσεις έχουν γίνει από τις ανθρωπολόγους Σέβη Τριανταφύλλου και Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου και από το πόρισμα θα εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, τα οποία δεν θα λύσουν το …μυστήριο, ωστόσο θα περιορίσουν σημαντικά τη λίστα των πιθανών ενοίκων του τάφου.

Όσον αφορά στα λεπτομερή χαρακτηριστικά του νεκρού και πιθανώς στο όνομά του, θα απαιτηθούν ακόμη πολλοί μήνες και εξειδικευμένες αναλύσεις του γενετικού υλικού.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η έρευνα σε σημεία πιθανού ενδιαφέροντος, ώστε να βρεθεί αν υπάρχει και άλλος τάφος στον τύμβο Καστά.

Οι αρχαιολόγοι θα εστιάσουν στα δυο σημεία που αποκάλυψε αρχικά η ηλεκτρική τομογραφία του ΑΠΘ και βρίσκονται πλευρικά του μνημείου και σε βάθος περίπου δυο μέτρων από την επιφάνεια των χωμάτων πάνω από την θόλο του τάφου.

Σχετικές ειδήσεις