ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη – Καργάκος: «Στην Ολυμπιάδα ή στην Ευρυδίκη ανήκουν τα οστά»

Αμφίπολη – Καργάκος: «Στην Ολυμπιάδα ή στην Ευρυδίκη ανήκουν τα οστά»

Ο ιστορικός συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος εξέφρασε τη δική του άποψη για τους πέντε νεκρούς της Αμφίπολης, υποστηρίζοντας ότι τα γυναικεία οστά ανήκουν είτε στη μητέρα του, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα είτε στην Ευρυδίκη.

«Δεν μιλάμε για μια γυναίκα, μιλάμε για δυο γυναίκες, καθώς μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου είχαμε σύγκρουση δυο γυναικών, της Ολυμπιάδας από τη μια και της Ευριδίκης από την άλλη», τόνισε ο κ. Καργάκος στη συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, εισάγωντας στη λίστα των υποψηφίων και την Ευρυδίκη, γυναίκα του Φιλίππου του Αριδαίου.

Σχετικά με τα αποτελέσματα των ανθρωπολογικών εξετάσεων ο κ. Καργάκος εμφανίστηκε διαστακτικός λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι και σίγουρος αν αυτά ταυτοποιούν το γυναικείο σκελετό με την Ολυμπιάδα, «εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι παρατηρούνται τραύματα στα οστά, θλάση παραδείγματος χάριν στη λεκάνη και γνωρίζουμε ότι η Ολυμπιάδα τιμωρήθηκε από τον Κάσσανδρο με ένα φρικτό θάνατο δια λιθοβολισμού», και κατέληξε ότι όλα αυτά είναι απλά εικασίες.

Ο ιστορικός συγγραφέας που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι στον τάφο της Αμφίπολη βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος, διατύπωσε αυτή τη φορά μια διαφορετική άποψη, αναφέροντας ότι μπορεί το μνημείο να είναι λατρευτικό τέμενος, «προσωπική μου άποψη είναι ότι η Αμφίπολη δεν είναι ακριβώς ταφικό μνημείο, πρόκειται για ένα λατρευτικό τέμενος αφιερωμένο στον Πλούτωνα και στην Περσεφόνη, μπορεί να ήταν και οικογενειακού χαρακτήρα αυτό το τέμενος και εκεί μέσα να θάβονταν μέλη της οικογενείας».

Σχετικές ειδήσεις