ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελευταίες παραστάσεις για την «Μαρκησία Ντε Σαντ»

Τελευταίες παραστάσεις για την «Μαρκησία Ντε Σαντ»
Αυλαία την Κυριακή 5 στις Ιουνίου θα ρίξει στο Θέατρο Σφενδόνη η παράσταση Μαρκησία ντε Σαντ του Γιούκιο Μισίμα...

Αυλαία την Κυριακή 5 στις Ιουνίου θα ρίξει στο Θέατρο Σφενδόνη η παράσταση Μαρκησία ντε Σαντ του Γιούκιο Μισίμα (Yukio Mishima) που παρουσιάζεται από τις ομάδες «Αρ. Πρωτ. 217» και «Ρέον».

Η Μαρκησία ντε Σαντ γράφτηκε το 1965 και αριθμεί πολλά ανεβάσματα στην Ιαπωνία, αλλά και στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Στοκχόλμη, όπου τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.
Η υπόθεση του έργου παρακολουθεί δύο παράλληλα ιστορικά γεγονότα: τη μακροχρόνια φυλάκιση του Μαρκήσιου ντε Σαντ, με την κατηγορία των ανήθικων σεξουαλικών πρακτικών και τα χρόνια πριν την έναρξη της Γαλλικής επανάστασης καθώς και τους πρώτους μήνες μετά το ξέσπασμα της.
Όλες οι σκηνές διαδραματίζονται στο σαλόνι της κυρίας ντε Μοντρέιγ, μητέρας της Ρενέ, σύζυγου του Μαρκήσιου ντε Σαντ. Εκεί η κυρία ντε Μοντρέιγ έχει προσκαλέσει την Κόμησσα ντε Σαιν-Φον, μια διάσημη γυναίκα ελευθέρων ηθών, και τη Βαρόνη Σιμιάν, καθωσπρέπει κυρία, που ο τίτλος της φανερώνει την αξιοσέβαστη κοινωνική της θέση, να συνδράμουν τις προσπάθειές της για τη σωτηρία του γαμπρού της.
Το σεξτέτο του Μισίμα συμπληρώνουν εκτός από τη Ρενέ, η μικρή της αδελφή Άν και η υπηρέτρια του σπιτιού Σαρλότ.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Ορέστη Τάτση, τη μετάφραση του έργου την επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης, ενώ τη μουσική έχει αναλάβει ο Τηλέμαχος Μούσιας. Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Βαρόνος Σιμιάν: Πάνος Ροκίδης
Κόμησσα Ντε Σαιν-Φον: Ανατολή Αθανασιάδου
Σαρλότ: Δάφνη Καφετζή
Κυρία Μοντρέιγ, μητέρα της Ρενέ: Μαρία Τσιμά
Ρενέ, μαρκησία ντε Σαντ: Ελένη Καλαρά
Αν, η μικρότερη αδερφή της Ρενέ: Βίκυ Καλπάκα

To έργο είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και οι παραστάσεις πραγματοποιούνται Τετάρτη - Κυριακή 21:15 έως 5 Ιουνίου στο θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, στην οδό Μάκρη 4, στο σταθμό μετρό Ακρόπολη.