ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφερε ξανά το ξίφος του Εσάτ Πασά στα Γιάννενα

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφερε ξανά το ξίφος του Εσάτ Πασά στα Γιάννενα

Με αφορμή την 102η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) βρέθηκε απόψε (18/2/2015) στα Γιάννενα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Ιωαννιτών Μεταβάσεις», στο χώρο του Ιτς Καλές, στο Κάστρο.

Σπάνια λάφυρα και στρατιωτικά ενθυμήματα εκτίθενται μαζί με αυθεντικά προσωπικά είδη και λαϊκές ζωγραφιές, συναφή με την απελευθέρωση και κύριο άξονα την πόλη των Ιωαννίνων. Ο κ. Πάγκαλος, έφερε στα Γιάννενα το ξίφος του Εσάτ Πασά, του τελευταίου Πασά, που παρέδωσε τα Γιάννενα στον Ελληνικό Στρατό. Το ξίφος, ήταν το δώρο του προς τον αρχιστράτηγο, διάδοχο Κωνσταντίνο. Ο παππούς του κ. Πάγκαλου, Θεόδωρος επίσης, ήταν... υπασπιστής του διαδόχου. Έτσι, βρέθηκε με το ξίφος, το οποίο είναι οικογενειακό κειμήλιο.

Σπάνια εκθέματα

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης (18/2), αναπτύσσεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους, καθώς στο Βυζαντινό Μουσείο, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό «Τα Πολύτιμα των Συλλογών» του Δήμου.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά τα κειμήλια του δήμου Ιωαννιτών που φυλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια σε ειδικά διαμορφωμένη θυρίδα: «Το καραβάκι», μικρογραφία της τούρκικης ναυαρχίδας Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και κατασκευασμένο από χρυσό και διαμάντια, και το «ζάρφι», διακοσμημένο με διαμάντια και ρουμπίνια. Στην Αίθουσα Πολλαπλών Εκδηλώσεων, εκτίθενται «Τα Φυλαχτά της Μνήμης, Κειμήλια από την εποχή της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων», επίσης από τις Συλλογές του Δήμου και άλλων πολιτών.

Στο Φετιχιέ Τζαμί, προτείνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως σημείο παράλληλης αναφοράς, επιλογή από τα άγνωστα «Οθωμανικά τεκμήρια της Συλλογής Χρήστου Νικολάου». Αποτελείται από χρυσό και διαμάντια.

Πρόκειται για μικρογραφία της τούρκικης ναυαρχίδας Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα και αποτελεί δώρο του έκπτωτου Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Χαν στον Σόλωνα Ζωγράφο.

Πηγή: epirusgate.blogpost.gr

Σχετικές ειδήσεις