ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Λοξή Τάξη» του Μουσείου Μπενάκη

Η «Λοξή Τάξη» του Μουσείου Μπενάκη

Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, όλα δηλαδή όσα απαρτίζουν μια τάξη, αλλά «λοξή» καθώς γέρνουν ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών, είναι η εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη από σήμερα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς.

Ο καταξιωμένος εικαστικός, με διεθνή παρουσία και δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σχετίζει το έργο του «Λοξή Τάξη» εν μέρει με την κριτική στην εκπαίδευση και κυρίως με την έννοια της «τάξης-ordre» σε έκτακτες κοινωνικές συνθήκες διαφορετικών περιόδων, όταν η διδασκαλία γίνεται στο ύπαιθρο αντί σε κλειστή αίθουσα, για παράδειγμα σε περιόδους σεισμού, εξορίας, στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Η παράδοξη αρχική εικόνα διδασκαλίας στο ύπαιθρο με τα θρανία και την έδρα να κατηφορίζουν, εμπλουτίστηκε με τεκμήρια που επέλεξε ο καλλιτέχνης από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και θα εκτίθενται στη ράμπα του Μπενάκη της Πειραιώς. Η εικαστική πρόταση του Ξαγοράρη αξιοποιεί την ιστορική μνήμη που συγκροτούν οι συλλογές του Μουσείου και το αποτέλεσμα εντάσσει τη «Λοξή Τάξη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη».

Χρησιμοποιεί υλικό τεκμηρίωσης, ώστε να δώσει, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάποια νήματα συμπληρωματικής ανάγνωσης του έργου- όχι απαραίτητα μια κριτική των εκπαιδευτικών σχημάτων».

Σχετικές ειδήσεις