ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εντός Στοάς»: Ανακαλύπτουμε μια ανεξάρτητη πόλη στην καρδιά της Αθήνας!

«Εντός Στοάς»: Ανακαλύπτουμε μια ανεξάρτητη πόλη στην καρδιά της Αθήνας!

Κρυφά «διαμαντάκια» ανάμεσα στα ψηλά κτήρια του κέντρου και στους πολύβουους δρόμους, οι στοές της Αθήνας με την ιδιαίτερη προσωπικότητα και αισθητική τους σε καλούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο.

ΤΟ NEWSBOMB.GR ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Της Νεφέλης Σκαρλίδου

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Οι στοές του εμπορικού τριγώνου Ερμού-Πανεπιστημίου-Αθηνάς, μας αποκαλύπτονται μέσα από τον πρωτότυπο οδηγό της Νατάσας Παππά ,«Εντός Στοάς», η οποία χαρτογράφησε τα διαμπερή περάσματα που «κινούνται» μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

DSC 2160

Σε ένα ταξίδι στο χρόνο μας καλεί η γραφίστρια Νατάσσα Παππά μέσα από τον οδηγό της, σε ένα ταξίδι σε δεκαετίες του παρελθόντος, όταν οι πολυσύχναστες στοές αποτελούσαν μικρές ετερόκλιτες κοινωνίες. Τότε, που οι έμποροι και οι επαγγελματίες γέμιζαν τα μαγαζάκια των στοών με εμπορεύματα και οι δεσποινίδες έκαναν τα ψώνια τους κάτω από τη φιλόξενη στέγη τους.

Οι στοές έχουν τις δικές τους ιστορίες να αφηγηθούν, κάποιες από αυτές είναι ευρέως γνωστές, ενώ κάποιες άλλες παραμένουν ανεξερεύνητες για τους πολλούς. Αυτές τις ιστορίες θέλησε να "αφηγηθεί" η Νατάσσα, όταν επέστρεψε στην Αθήνα από την Ολλανδία όπου έμεινε για τρία χρόνια, με τη διαφορά ότι η δική της αφήγηση δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, παρά πολλές αναγνώσεις.

Πριν ακόμα ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ολλανδία, ξεκινά να εργάζεται σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με υπότιτλο "Γραφείο για πειραματικό κοινωνικό αστικό μετασχηματισμό". Επιστρέφει για διακοπές τα Χριστούγεννα του 2012 στην Αθήνα της κρίσης και του "δημιουργικού" χάους και περιπλανώμενη στο πολυσύνθετο και ετερόκλιτο δίκτυο περασμάτων, που απλώνεται στην καρδιά της πόλης, αρχίζει την περιπέτεια της!

Εξερευνά και φωτογραφίζει αρχικά στεγνά τις προσόψεις και ότι της τραβά την προσοχή, καταλήγοντας να εστιάζει στις παλιές ταμπέλες εξόδου των στοών, οι οποίες αποτελούν σουρεάλ λεπτομέρειες. Χρειάστηκε εκατοντάδες φωτογραφίες και άλλες τόσες βόλτες στα σκοτεινά και απαρατήρητα περάσματα για να συλλάβει στο project μέσα από το οποίο φιλοδοξεί να συστήσει - ξανά - στους Αθηναίους τον κόσμο των στοών.

«Υπάρχει πολύ «ζουμί» στην Αθήνα, σκέφτηκα, ενώ έκανα μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας και πήρα την απόφαση πώς ήταν η κατάλληλη περίοδος για την επιστροφή μου από την Ολλανδία!», αναφέρει η Νατάσσα στο Newsbomb.gr και συνεχίζει, «στην αρχή δεν ήξερα που θα κατέληγε αυτή η έρευνα, απλά τριγυρνούσα και φωτογράφιζα, έχοντας στο μυαλό μου ότι ίσως πραγματοποιήσω ένα φωτογραφικό βιβλίο με τις προσόψεις των στοών, μου έλειπε ένα δυνατό κόνσεπτ».

Natassa Pappa photo by Peter Nikoltsos 1

Για δυο χρόνια η Νατάσσα περιπλανιόταν ανάμεσα σε δυο κόσμους, από τη μία η πολύβουη Αθήνα με τους γοργούς ρυθμούς και από την άλλη ένα δίκτυο περασμάτων με «άρωμα» άλλων εποχών.

Entos Stoas Natassa Pappa 07

«Εξερευνώντας συστηματικά τις στοές του κέντρου, άρχισα σιγά - σιγά να καταλαβαίνω τι σημαίνει για εμένα η στοά. Αντί να περπατάς μέσα στην κίνηση και τη φασαρία, οι στοές αποτελούν την καλύτερη λύση για να κόψεις δρόμο και να χαθείς έστω και για λίγα δευτερόλεπτα σε έναν άλλο κόσμο πιο ήσυχο. Χαρτογραφώντας επίσης καλύτερα τις κατόψεις των περασμάτων, παρατήρησα ότι τα σχήματα τους έχουν ποικιλομορφία και δυναμισμό. Και κάπως έτσι πήρα την πιο δύσκολη απόφαση για τον οδηγό «Εντός Στοάς», έπρεπε αυτά τα σχήματα να έρθουν σε πρώτο πλάνο», αναφέρει στο Newsbomb.gr η γραφίστρια.

Κατά αυτό τον τρόπο γεννήθηκε το «Εντός Στοάς», ένα εύχρηστο ευρετήριο που φιλοξενεί 40 διαμπερείς στοές του εμπορικού τριγώνου στο κέντρο της Αθήνας. Κάθε σελίδα του, όπως μας εξηγεί η Νατάσσα Παππά περιλαμβάνει το σχήμα μιας στοάς καθώς και τους δρόμους στους οποίους καταλήγει. Πέρα από τον ολοκληρωμένο χάρτη, υπάρχουν και τρία ευρετήρια, ανά στοά, ανά δρόμο, και ανά σχήμα, για να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες του περιπατητή. Το κλειδί στον οδηγό όμως, είναι ο λευκός χώρος που υπάρχει σε κάθε σελίδα, που σε παρακινεί να καταγράψεις όλα όσα εσύ έζησες όταν την περπάτησες. Αυτός είναι και ο στόχος της Νατάσσας, να εντάξεις στο χώρο τη δική σου αφήγηση, τις δικές σου εικόνες, δίνοντας σου εκείνη μόνο τα απαραίτητα, το σχήμα, το όνομα και τις κατευθύνσεις!

Entos Stoas Natassa Pappa 01

Με τη χαρτογράφηση των στοών η Νατάσσα δεν θέλει να σου υποδείξει το δρόμο, θέλει να σε αφήσει ελεύθερο να περιπλανηθείς και δημιουργήσεις τις δικές σου μνήμες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αθήνα διαθέτει ένα δαιδαλώδες δίκτυο στοών. Σάντα Ρόζα, Στοά Ειρηνοδικείου, Στοά Φιξ, κάποιες έχουν ζωή, ενώ σε κάποιες άλλες είναι εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης. Τι είναι όμως αυτό που θυμάται από την περιπλάνηση της στα ανήλιαγα περάσματα, όταν ξεφυλλίζει τον οδηγό;

«Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις στοές. Αυτοί οι λίγοι, που οποιαδήποτε ώρα και αν επισκεφτείς την στοά, θα τους βρεις εκεί. Άλλωστε ο περισσότερος κόσμος που κινείται στις στοές δεν είναι καθόλου απρόσωπος, αντιθέτως θα σε χαιρετήσει, θα σου μιλήσει, θα θελήσει να ανταλλάξει μια κουβέντα μαζί σου», μας λέει η Νατάσσα.

unnamed

Πολύ πριν η εξέλιξη φέρει τα κλειστά εμπορικά καταστήματα

"Αίγλη στο παρελθόν ήταν να διαθέτεις ένα κατάστημα στη στοά, άλλωστε ήταν κατά κάποιο τρόπο ο προάγγελος των malls. Μάλιστα οι περισσότερες στοές ήταν θεματικές, έτσι ο κόσμος ήξερε ότι όταν ήθελε κάτι συγκεκριμένο θα το έβρισκε εκεί", αναφέρει η Νατάσσα Παππά σχετικά με τις γνώσεις που απέκτησε μιλώντας με τους ιδιοκτήτες των εμπορικών μαγαζιών.

Σε αυτές τις στοές, όπου συνυπάρχει η παλιά με τη σύγχρονη Αθήνα θέλησε να κάνει βόλτα το Newsbomb.gr, με αφορμή τον οδηγό, για να δούμε από κοντά και να καταγράψουμε τις δικές μας εμπειρίες στη λευκή σελίδα του οδηγού!

Entos Stoas Natassa Pappa 04

Ο οδηγός πόλης "Εντός Στοάς - Αθηναϊκά Περάσματα" έχει εκδοθεί από το Χαρτοβασίλειον και προς το παρόν είναι διαθέσιμος στο Forget Μe Νot στην Πλάκα. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε κεντρικά καταστήματα. Eνώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο site της σχεδιάστριας, natassapappa.com/Entos-Stoas

Σχετικές ειδήσεις