ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σούλτς-Γλέζος-Γραμματικάκης: Να ξαναχτιστεί η Γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο

Σούλτς-Γλέζος-Γραμματικάκης: Να ξαναχτιστεί η Γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο

Τη στήριξή του σε όλους όσοι έχουν κινητοποιηθεί για να ξαναχτιστεί η γέφυρα Κοράκου στον Αχελώο, που ανατινάχτηκε πριν 66 χρόνια, εξέφρασε ο πρόεδρος του πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς .

Σε κοινή δήλωσή τους ο κ. Σούλτς, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, με αφορμή τα 500 χρόνια από την κατασκευή της γέφυρας, σημείωσαν ότι «Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν τη σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι το γεφύρι πρέπει να ξανακτιστεί. Όπως εξήγησε, «δείχνει τη μεγάλη τέχνη των Ελλήνων Ιεροφαντών της πέτρας, του πελεκητή, του λιθοξόου, του κτίστη. Όλη η λειτουργία για το κτίσιμο δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα. Δείχνει τη συνείδηση που έχει αποκτηθεί ανάμεσα στην πέτρα και στον άνθρωπο και γι αυτό τον λόγο πρέπει οπωσδήποτε όλα τα γεφύρια να ξανακτιστούν και όλα τα παλιά κτίρια να ξανακτιστούν γιατί αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά»

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Γραμματικάκης τόνισε ότι: «Η γέφυρα Κοράκου που κλείνει τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή της, πολύ παλιά, πανέμορφη και που βέβαια κάποια στιγμή ανατινάχτηκε και κάποια ακόμα παραπέρα στιγμή είχε μια τελική καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες -τις οδυνηρές- στον Αχελώο. Αυτό μας θυμίζει και η ανάγκη της σύντομης ανακατασκευής της, της πιεστικής ανακατασκευής της, μας θυμίζει τη σημασία που έχουν τα μνημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι γέφυρες, ιδιαίτερα η περιοχή του Αχελώου, γιατί συνδέουν το παρελθόν με το παρόν»

Σχετικές ειδήσεις