ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη: Κόντρες για την ηλικία του τάφου – Οργισμένη αντίδραση της Περιστέρη

Αμφίπολη: Κόντρες για την ηλικία του τάφου – Οργισμένη αντίδραση της Περιστέρη

Την οργισμένη αντίδραση της επικεφαλής των ανασκαφών στο μνημείο της Αμφίπολης, Κατερίνας Περιστέρη, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδα «Αυγής», που κάνει λόγο για «Φιάσκο Σαμαρά η Αμφίπολη».

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Αυγής, νεότερο απ' ό,τι υπολόγιζε η ανασκαφέας είναι το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Η ομάδα αρχαιολόγων αποφαίνεται που το χρονολογεί στην ύστερη ελληνιστική εποχή, κάπου ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.

Στην επιστολή της προς την εφημερίδα, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και Υπεύθυνη Ανασκαφές Τύμβου Καστά Αμφίπολης, Κατερίνα Περιστέρη κάνει λόγο για βάναυση προσβολή της προσωπικότητας της και του έργου της διεπιστημονικής ομάδας. Επιπλέον, ζητά ευθύνες για την απαξίωση του έργου της ενώ διεκδικεί το δικαίωμα αποκατάστασης της αλήθειας.

Η κ. Περιστέρη αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα του κλιμακίου που φέρεται να διενήργησε αυτοψία, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο κλιμάκιο είδε το μνημείο για μισή μόνο ώρα και βασίστηκαν στην κεραμική μιας επίχωσης.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Αυγούστου θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα μελετών για γεωτεχνικά ζητήματα του Μνημείου που θα υποβληθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.