ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο τάφος της Αμφίπολης ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα

Ο τάφος της Αμφίπολης ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα

Μια πολύ σημαντική μέρα είναι η σημερινή για την Αρχαιολογία, καθώς η Αμφίπολη άνοιξε τις πύλες της και αποκάλυψε τα μυστικά της.

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ - ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ

Σε μια εκδήλωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε συγκινημένη τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

1

Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.

«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.

Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει ότι το μνημείο έγινε με εντολή του μεγάλου Στρατηλάτη.

Σχετικές ειδήσεις