ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Η Αθήνα γιορτάζει την απελευθέρωση από τους Γερμανούς

Πως ήταν η Αθήνα ελεύθερη; Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την απελευθέρωσή της από τη γερμανική Κατοχή, ήρθε ο καιρός να το μάθουμε μέσα από μία σειρά σημαντικών εκδηλώσεων στο Δήμο της Αθήνας.

Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν οι εκδηλώσεις στο Δήμο Αθηναίων για την 71η επέτειο από την Aπελευθέρωση της Αθήνας. Με εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ντοκιμαντέρ, δημόσιες επιστημονικές συζητήσεις και ιστορικούς περιπάτους, δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να ζωντανέψουμε την ιστορία.

Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο φιλοξενείται μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικό: «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD από το αρχείο της ΕΡΤ. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση ιστορικών βιβλίων υπό τη φροντίδα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11 πμ, θα πραγματοποιηθεί περίπατος με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη και θέμα: «Αναζητώντας τα ίχνη της Κατοχής στην Αθήνα». Το βράδυ της ίδιας ημέρας στις 8 πμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γίνει η πρώτη παρουσίαση έργου του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθεί θεματικό αφιέρωμα με τίτλο: «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» στο οποίο περιλαμβάνεται και το ντοκιμαντέρ: «Το στάρι» το οποίο θα προβληθεί για πρώτη φορά το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org