ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έγινε το ταφικό έθιμο από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Έγινε το ταφικό έθιμο από την Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Το ταφικό έθιμο, πραγματοποίησε για πρώτη φορά την Κυριακή του Θωμά 8 Μαΐου 2016, η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα ομηρικά χρόνια, όπου οι Πόντιοι το διέσωσαν και το έφεραν μαζί τους στα χωριά που έγκαταστάθηκαν, έχοντας βαθιά ριζωμένα στην ψυχή τους θρησκεία, Πατρίδα Οικογένεια καθώς και την ανάγκη "επικοινωνίας" με τους δικούς τους ανθρώπους.

Η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στις ψυχές των απανταχού κεκοιμημένων πραγματοποιήθηκε με τις Ευλογίες του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης συγκίνησης και ταπεινότητας των συγχωριανών και των προσκελημένων.

Στο κοιμητήριο του χωριού τελέστηκε τρισάγιο υπέρ όλων των κεκοιμημένων απο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνούπολης πατέρα Κωνσταντίνο, τον Αρχιμανδρίτη Κάτω Ζερβοχωρίου πατέρα Αρσένιο, τον Εφημέριο Άνω Ζερβοχωρίου πατέρα Ιωάννη και τον Εφημέριο Χαρίεσσας πατέρα Χρήστο.

Οι πατέρες τις εκκλησίας συγχάρηκαν τον σύλλογο για την πρωτοβουλία αυτή λέγοντας χαρακτηρίστηκα πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι "Δείγμα Πολιτισμού".

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αντώνης Καγκελίδης, και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας Φώτης Φανιάδης επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της προτωβουλίας αυτής του συλλόγου, ώστε να κρατηθεί ασβέστη η παράδοση μας.

Ποικιλία εδεσμάτων προσφέρθηκαν απο τον σύλλογο και τους παρευρισκώμενους στην μνήμη των νεκρών, τιμώντας καθαυτό τον τρόπο ο καθένας τους δικούς του ανθρώπους.

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ- δημοτικός σύμβουλος Βέροιας Αντώνης Καγκελίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάουσας Θεόδωρος Γαϊτανίδης, οι εκπρόσωποι της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας, του συλλόγου Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, του συλλόγου Ποντίων Πατρίδας "Ευστάθιος Χωραφάς", του πολιτιστικού συλλόγου και Περιχώρων Μελίκης "Η Ρωμανία", του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Σταυρού "Η Πρόοδος" και του πολιτιστικού συλλόγου Λευκαδίων "Τα Ανθέμια"».