ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»: Ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του σκηνοθέτη Καραντινάκη

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»: Ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του σκηνοθέτη Καραντινάκη

Πρεμιέρα της σειράς ντοκυμαντέρΣτα Βήματα του Αποστόλου Παύλου,θα γίνει στις 13/6σε παραγωγή White-Fox και συμπαραγωγή OTE TV,σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και αφήγηση Στέλιου Μάινα.

Η προβολή του πρώτου επεισοδίου την Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 7μμ στο Σαρόγλειο Μέγαρο. Την προβολή θα προλογίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.

"Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου" Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε 23 πόλεις της Ν.Α Μεσογείου, με πρωταγωνιστή τον Απόστολο των Εθνών.

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» : ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη διαδρομή, τους σταθμούς και την καταλυτική επιρροή που άσκησε ο Απόστολος των Εθνών στη διαμόρφωση και τη διάδοσητου μηνύματος του χριστιανισμού.

Το χρονικό μίας συναρπαστικής ιστορίας γεμάτης μηνύματα για την πίστη, την αγάπη, την ανάσταση, την γνώση, την προσευχή, την ελευθερία, την ανιδιοτέλεια,την αυτοθυσία, τον σεβασμό αλλά και τη θέση της γυναίκας, τόν γάμο, τον σεβασμό όλων τωνανθρώπων αδιακρίτου φυλής, καταγωγής και κοινωνικής θέσεως, το οικολογικό πρόβλημα, τηνευελιξία στην συμπεριφορά σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, την φροντίδα τους και τηνκατανόηση των προβλημάτων τους, σε μία ταραγμένη ιστορική περίοδο αλλαγών καιεπανεκκινήσεων.

«Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου»: μία παραγωγή 6 επεισοδίων, που καταργεί τα σύνορα τωνλαών και ενώνει πολιτισμούς, μία συνάντηση της ιστορίας, με τη θρησκεία που οι αρχές και ηδιδασκαλία της, έμελλε να κυριαρχήσουν και να θέσουν τον θεμέλιο λίθο της σύγχρονης σκέψης.Μία περιπετειώδης πορεία με οδηγό μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ιστορίας, πουσφυρηλάτησε με τα κηρύγματα του, τη στάση ζωής και τις αντιλήψεις του πολιτισμού.

«Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου»: μια παραγωγή της εταιρείας White Fox με συμπαραγωγότον OTE TV η οποία ακολουθεί τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από την Ταρσό της Κιλικίας,την Αντιόχεια, Ικόνιο, Λύστρα, Δέρβη, Αττάλεια, Σμύρνη, Ιεροσόλυμα, Δαμασκό, Πέργη, Κολοσσές, Ιεράπολη, Λαοδικεία, Έφεσο, Άσσο, Τρωάδα, Φιλίππους, Θεσσαλονίκη, Βέροια,Πύδνα, Κόρινθο – Ακροκόρινθο, Αθήνα, Καισάρεια και Ρώμη, σκιαγραφώντας την οικουμενικότητα της προσωπικότητας του Αποστόλου Παύλου, μέσα από το κήρυγμα, τις Επιστολές και τα ταξίδια του.

Πώς οικοδόμησε τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες; Πώς συνοδοιπορεί η διαδρομή του με τηνιστορία των λαών της λεκάνης της Μεσογείου; Πώς είναι καταλυτική η διδασκαλία του; Ποιο κενό ήρθε να καλύψει ο θεολογικός του λόγος; Πώς συγκίνησε πιστούς από όλα τα δόγματα, τις θρησκείες και τις εθνικότητες; Γιατί οι επιστολές του εξακολουθούν να αποτελούν θεμέλιο λίθο για πανανθρώπινες αξίες;

Με γυρίσματα σε Ιεροσόλυμα, Συρία, Μικρά Ασία, Τουρκία, Λίβανο, Ελλάδα και Ρώμη, τοντοκιμαντέρ ρίχνει φως σε τοποθεσίες άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως η φυλακή του Αποστόλου Παύλου στην Έφεσο, η περιοχή των 1000 και μιάς εκκλησιών, το σκαφτό μοναστήρι του Αποστόλου Παύλου - με αποτυπώματα από την πρωτοχριστιανική περίοδο και την κολώνα του Μαρτυρίου του Αποστόλου των Εθνών στη Ρώμη.

Έγγραφα, φωτογραφίες και τοποθεσίες που θα δουν για πρώτη φορά οι θεατές, χώροι που έχουνκαταγραφεί απο ιστορικούς και αρχαιολογους και δεν περιλαμβάνονται σε τουριστικές περιηγήσεις. Εικόνες που συνδυάζονται με λόγο, με αφήγηση με με το λόγο σημαντικών προσωπικοτήτων, ιστορικών, θελόγων, ιερομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό- φωτίζουν με ιδιαίτερο τρόπο την προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου, καταθέτοντας μία νέα ματιά στομέγεθος της προσφοράς του στη διαμόρφωση της σύγχρονης δυτικής σκέψης.

Η σκηνοθετική ματιά του Γρηγόρη Καραντινάκη, ενώνει το χθες με το σήμερα- σε ένα ταξίδι σεαρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ναούς- με μία προσέγγιση κινηματογραφικού χαρακτήρα,δίνοντας πρόσθετο ενδιαφέρον στο ούτως ή άλλως συναρπαστικό ταξίδι αυτής της οικουμενικήςπροσωπικότητας.

Το σενάριο έγραψε η Αναστασία Μάνου ενώ την ιστορική και θεολογική επιμέλεια έχει ομάδα θεολόγων ιστορικών της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Συνοδοιπόρος και ο Στέλιος Μάινας μέσα από την αφήγηση των γεγονότων- καρπός πολύμηνηςέρευνας- και την ανάγνωση αποσπασμάτων του Ευαγγελίου.

Με την υπογραφή της White Fox, εταιρείας παραγωγής με έμφαση στα ιστορικά ντοκιμαντέρ («Ιστορικά Προσκυνήματα», «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» κ.α), τα οποία έχουνπροβληθεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς Ευρώπης και Ασίας και στην Ελλάδα από το OTE HISTORY του ΟΤΕ TV, αλλά και σε βιβλιοθήκες δημοσίων και ιδιωτικών κολλεγίων και Πανεπιστήμιων στις ΗΠΑ.

Συμπαραγωγός είναι και ο ΟΤΕ TV, που στηρίζει, μέσα από το πρόγραμμα παραγωγών του,τον ελληνικό κινηματογράφο και την εγχώρια παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» θα προβληθεί σε Α΄ τηλεοπτική προβολή στο κανάλι OTEHISTORY, που είναι επικεντρωμένο στην ελληνική ιστορία & πολιτισμό.

Όσοι περπατήσουν πρώτοι «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις19.00 στο Σαρόγλειο Μέγαρο (ΛΑΕΔ) Βασ. Σοφίας και Ρηγίλλης, θα έχουν την ευκαιρία νααποκτήσουν συλλεκτικές κάρτες με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα. Την ιστορική και θεολογική διάσταση του έργου και της προσωπικότητας του Αποστόλου Παύλου παρουσιάζουν οι : Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεοφιλος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος.

Το έργο του και το ιστορικό και πνευματικό αποτύπωμα του Αποστόλου Παυλου παρουσιάζουν οικαθηγητές των Πανεπιστημίων: Οξφόρδης Callistos Ware, Cambridge και Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θες/νίκης Nικόλαος Λουδοβίκος, Holly Cross Boston University Βruce Becks, Johny Awaad American University of Beirut, Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Καραβιδόπουλος, Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Μιλτιάδης Κωσταντίνου, Μόσχος Γκουτζιούδης, Ευγενία Κούκουρα αλλά και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Γιώργης Γεωργάκης και άλλοι. Ο Απόστολος Παύλος, ο Απόστολος της Οικουμένης αναμένεται να μας καθηλώσει...