ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας!

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας!

Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα

ΣΑΒΒΑΤΟ 3/9

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων καλωσορίζει το φθινόπωρο στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ερμηνεύοντας δημοφιλή χορωδιακά από την όπερα και την οπερέτα, καθώς και τραγούδια της έντεχνης ελληνικής μουσικής. Ο Σταύρος Μπερής είναι στη μουσική διεύθυνση και η Κατερίνα Καραμπάτσα στο πιάνο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στις γειτονιές της Αθήνας που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44). Τηλ.: 210 9243760. Ώρα: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας
Η Τάνια Κίτσου και η ομάδα της Fractals με το "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" του Σαίξπηρ μας παρασύρουν σ' έναν ονειρικό κόσμο, σ' ένα μαγικό παιχνίδι αντανακλάσεων όπου βήμα-βήμα ο οικοδεσπότης, Θησέας, μας αποκαλύπτει μια πραγματικότητα όπου όλα μεταμορφώνονται διαρκώς. Μέχρι και οι θεατές σε ηθοποιούς του έργου που παρακολουθούν. Παίζουν οι Αλέξανδρος Παύλου, Μαριάννα Λιάνου, 'Αρης Δαούτης, Κωνσταντίνος Μούτσης, Ηλίας Αδάμ, Φώτης Λάμαρης, Κλείτος Κυριακίδης, Ντέννυ Αργυροπούλου, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου. Στο πλαίσιο του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Δήμου Καλλιθέας. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας "Σοφία Λασκαρίδου" (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα). Τηλ.: 210 9537314. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εγκαίνια της site specific εγκατάσταση της Ελένης Πανουκλιά στην Ελευσίνα
Σχεδιασμένη για να βιώνεται υπό το φως της νύχτας, η πολυμεσική παρέμβαση της Ελένης Πανουκλιά με τίτλο «Ό,τι φωτεινό έχει να πει, θα πρέπει να μείνει εικασία» καταλαμβάνει επιλεγμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του συμπλέγματος εγκαταλειμμένων βιομηχανικών μονάδων, γνωστού σήμερα ως το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, μετατρέποντας τα βιομηχανικά ερείπια σε ένα υποβλητικό ηχοτοπίο από δύσβατα μονοπάτια και δυσπρόσιτα άβατα, σε ένα εναντιόδρομο αλληγορικό «σύνολο», βυθισμένο στο σκοτάδι. Στο πλαίσιο των Αισχυλείων 2016. Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Κανελλοπούλου και Δραγούμη). Ώρα εγκαινίων: 21:00. Είσοδος ελεύθερη μόνο για την ημέρα των εγκαινίων. Τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο είναι 3 ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μικρασία φεύγαμε και για σένα λέγαμε» στο Ηρώδειο

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τιμά τις ρίζες της, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. 150 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου ταξιδεύουν το κοινό στη Σμύρνη, στην Πόλη, στην Καππαδοκία, στον Πόντο μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: από 10 ευρώ.

Φλαμένκο στην Αγία Παρασκευή

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Χρίστος Τζιφάκις πλαισιωμένος από ομάδα μουσικών της τζαζ και λάτιν σκηνής ερμηνεύει διασκευασμένα αποσπάσματα από το έργο "Flamenco Alchemy", σε σύνθεση του ίδιου, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και φλαμένκο ερμηνείες σε παλιά κωνσταντινουπολίτικα και κρητικά θέματα. Με τους 'Αλκηστη Τριανταφυλλίδη (τραγούδι), Παναγιώτης Μπουραζάνης (μπάσο), Pedro Fabian (κρουστά), Bαλέριος Ιωαννίδης (παλαμάκια).
Στο πλαίσιο των "Πολιτιστικών Συναντήσεων - Αλέκος Κοντόπουλος". Στον κήπο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής (Αλέκου Κοντόπουλου 13). Τηλ.: 210 6010121. Ώρα: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ

Οι «12 Ένορκοι» του Reginald Rose στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο. Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις -δυστυχώς διαχρονικές- προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται "βίαια" μπροστά στα μάτια μας. Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Οι 12 ένορκοι είναι οι Χριστόδουλος Στυλιανού, Τρύφων Καρατζάς, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Αυγουστίνος Κούμουλος. Συμμετέχει ο Αλέξης Σταυριανός. Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πολιτιστικός Σεπτέμβρης στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας". Στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας (Λόρδου Βύρωνος 1, Βριλήσσια). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 12-15 ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5/9

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Χαρούλης στην Τεχνόπολη

Μετά το καλοκαιρινό, μουσικό, ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, ο Γιάννης Χαρούλης επιστρέφει για τρεις ακόμα μαγικές βραδιές (Δευτέρα 5, Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου). Ο Γιάννης Χαρούλης, που αναγνωρίζεται για την αυθεντική και ειλικρινή του στάση απέναντι στη μουσική του και στον κόσμο, υπόσχεται ξανά, να μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, από το χθες μέχρι το σήμερα. Θα μας υποδεχθεί με αγαπημένα τραγούδια, μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης. Στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 11-13 ευρώ.

Η Τάνια Τσανακλίδου στο Ηρώδειο

Η Τάνια Τσανακλίδου είναι μία καλλιτέχνις που γνωρίζουμε κυρίως μέσα από τη μουσική πολυετή της πορεία, αφού παραμένει μία από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού. Όμως, η σχέση της με το θέατρο, αν και λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι το ίδιο έντονη και διαρκής. Στην παράσταση στο Ηρώδειο, η Τάνια Τσανακλίδου μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη μουσική βραδιά που συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, καθώς θα ερμηνεύσει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για το θέατρο. Στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-35 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου στο Θέατρο Βράχων

Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις. Θέμα της η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα. Παίζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού (Ετεοκλής), Γιώργος Καύκας ('Αγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας), Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων 2016". Στο Θέατρο Βράχων (Οδός Ταταούλων, Βύρωνας). Τηλ.: 210 7609340, 210 7609350. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 8-12 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 6/9

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Βεάκειο

Ο Κωστής Μαραβέγιας σε μια συναυλία-γιορτή με πανηγυρικό χαρακτήρα, οπλισμένη με μουσική και ελπίδα και με μια διάχυτη διάθεση αντίστασης στον αρνητισμό, την αγωνία και την αβεβαιότητα της καθημερινότητας. Στο Βεάκειο θέατρο (Λόφος Προφήτη Ηλία, Πειραιάς). Τηλ.: 210 4194520. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 13-15 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου στην Ελευσίνα

Μία αλληγορική, ρομαντική ιστορία που κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στο 68ο Φεστιβάλ Καννών (2015). Ο «Αστακός» είναι το αγγλόφωνο ντεμπούτο του σκηνοθέτη, ενώ το σενάριο συνυπογράφει ο σταθερός συνεργάτης του, Ευθύμης Φιλίππου. Η ταινία συγκεντρώνει διεθνές καστ με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φάρελ και τους Ρέιτσελ Γουάις, Λέα Σειντού, Τζον Ρέιλι, Αγγελική Παπούλια κ.α. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016». Στον θερινό Κινηματογράφο Παραλίας Ελευσίνας (Κανελλοπούλου, Νικολαΐδου και Σαλαμίνος). Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 5 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ
«Απολογία Σωκράτη» του Πλάτωνα στο 'Αλσος Βεΐκου
Η αυθεντική αναπαράσταση της πιο συγκλονιστικής δίκης στην ιστορία του πολιτισμού, στην αρχαία ελληνική γλώσσα (με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν οι Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος). Υπό την Αιγίδα του ΚΘΒΕ. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλατσίου 2016 «Παρέα με τ' αστέρια». Στο Θέατρο 'Αλσους Βεΐκου (Λεωφόρος Ομορφοκκλησιάς). Τηλ.: 210 2143317. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10-12 ευρώ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9

ΘΕΑΤΡΟ

«Ορέστεια»του Αισχύλου στο Ηρώδειο

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, με μια αξιόλογη ομάδα ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, δημιουργεί μια παράσταση για τις απαρχές και το μέλλον της ανθρώπινης βίας. Ο στυγερός και αιματηρός κύκλος των Ατρειδών στα τρία κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες). μέσα από μια σπουδαία θεατρική συνάντηση. Μια συμπαραγωγή της "Λυκόφως" του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη (Ορέστης), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Κλυταιμνήστρα), Νίκος Κουρή (Αγαμέμνων, Τροφός), Στεφανία Γουλιώτη (Ηλέκτρα, Αθηνά), 'Αλκηστις Πουλοπούλου (Κασσάνδρα, Πυθία), Δημήτρη Παπανικολάου (Αίγισθος), Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη (Φύλακας), Χριστίνα Μαξούρη (Κορυφαία, Δούλα), Νίκο Ψαρρά (Απόλλων, Πυλάδης), Ιερώνυμο Καλετσάνο (Κήρυκας), Σύρμω Κεκέ (Κορυφαία), Πολύδωρο Βογιατζή (Κορυφαίος). Στο Ηρώδειο(Διονυσίου Αρεοπαγίτου). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10,5 - 40 ευρώ.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Στα Μονοπάτια των 'Αστρων» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Κάθε βράδυ, όταν ο ουρανός έχει ξαστεριά, τα πάντα μοιάζουν γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως, το τι βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη...Γιατί στα μονοπάτια των άστρων του Γαλαξία μας, θα βρούμε τις συχνά βίαιες φυσικές διεργασίες μιας αέναης γένεσης και καταστροφής. Πραγματικά, χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, χάρη στην εξέλιξη των οργάνων και εργαστηρίων που διαθέτουμε, οι θαυμαστοί, παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρελαύνουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας. Η ψηφιακή παράσταση (2013) είναι παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και των American Museum of Natural History, Evans & Sutherland. Στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Τηλ.: 210 9469600. Ώρα: 19:30. Εισιτ.: 4-6 ευρώ.

ΔΙΑΛΕΞΗ

Διάλεξη για τη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει διάλεξη του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ιστορικού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με θέμα «Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Στην ομιλία του, ο κ. Φωτιάδης παρουσιάζει την τραγική ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου και αναλύει την σημασία της αναγνώρισής της ως γενοκτονία. Αναδεικνύει λιγότερο γνωστές πλευρές των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από άρθρα εφημερίδων, επιστολές και αναφορές Ελλήνων και ξένων διπλωματών, όπου περιγράφονται οι διωγμοί, οι εκτοπίσεις, οι εκτελέσεις, οι λεηλασίες και η ισοπέδωση των ελληνικών χωριών καθώς και οι ευρείας έκτασης απόπειρες εξισλαμισμού που έγιναν στην περιοχή του Πόντου. Την εκδήλωση προλογίζει ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Στην οδό Μασσαλίας 22, Αθήνα. Τηλ.: 210 3680052, 210 3680047. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΠΕΜΠΤΗ 8/9

ΘΕΑΤΡΟ

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις Αχαρνές

Στην Αντιγόνη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, κείμενο βαθύτατα πολιτικό, η ανάγκη του ελεύθερου ανθρώπου να ζει σύμφωνα με το προσωπικό σύστημα αξιών του, συγκρούεται με την ισχύ μιας αυθαίρετης και αλαζονικής εξουσίας. Σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή και σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά, Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης, Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Κώστας Βελέτζας, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Πολιτισμού "Σοφόκλεια 2016" Δήμου Αχαρνών. Στο Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" (Βωμού Αρτέμιδος, Αχαρνές).Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 13 - 16 ευρώ, ΑΜΕΑ δωρεάν.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Παύλος Παυλίδης & B-movies στην Τεχνόπολη

Ο Παύλος Παυλίδης & οι B-movies δίνουν το καθιερωμένο ραντεβού τους με το κοινό της Αθήνας, σ' ένα ανανεωμένο πρόγραμμα βασισμένο σε όλη τη μουσική πορεία του αγαπημένου τραγουδοποιού. Στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 10-13 ευρώ.

Cayetano Solo Project στο ΚΠΙΣΝ

Πολυμουσικός και με ιδιαίτερη έμφαση στην μουσική σύνθεση, ο Γιώργος Μπρατάνης μπήκε στην δισκογραφία το 1996 με το -τότε- συγκρότημά του, 'Στρογγυλό Κίτρινο'. Από το 2000 και μετά, συστήνεται ξανά στο κοινό ως 'Cayetano'. Παθιασμένος ταξιδιώτης -με την στενή έννοια του όρου-, ετοίμασε το Cayetano Solo Project μετά από πολύμηνη προετοιμασία και ως υλοποίηση της ιδέας που τον απασχολούσε στην επτάμηνη παραμονή του στην Κίνα, από όπου και επέστρεψε πριν από λίγο καιρό. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Δοϊράνης, Καλλιθέα). Τηλ.: 216 8091001/2/3. Ώρα: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.