ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρελή Χαρά», μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις Νύχτες Πρεμιέρας

«Τρελή Χαρά», μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις Νύχτες Πρεμιέρας

Βρεθήκαμε στο Παλλάς στην πρεμιέρα της ταινίας η «Η Τρελή Χαρά»(LaPazzaGioia) που αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξειςΔιεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας -Νύχτες Πρεμιέρας.

Της Κατερίνας Ηλιάκη

Ο κόσμος στην κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα περίμενε την εμφάνιση της πρωταγωνίστριας της ταινίας, της Ιταλίδας ηθοποιού Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι. Μετά το σύντομο λόγο του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Κατσίκα, ο οποίος ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά το μεγάλο χορηγό της διοργάνωσης ΟΤΕ ΤV, η πρωταγωνίστρια ανέβηκε στη σκηνή και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Φανερά συγκινημένη, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην οποία βρέθηκε για να παρουσιάσει την ταινία. Ευχήθηκε καλή προβολή λέγοντας: «Ελπίζω βγαίνοντας από εδώ, αν και η ταινία εκφράζει φόβο, να φύγετε με αισιοδοξία και χαρά».

Τα φώτα σβήνουν και μεταφερόμαστε στην καλοκαιρινή Τοσκάνη. Στην ταινία του Πάολο Βίρτζι, η Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι εμφανίζεται τελείως διαφορετική από τη συνεσταλμένη γυναίκα που παρατηρούσαμε πριν λίγα λεπτά στη σκηνή. Παρόλα αυτά, παραμένει εξίσου εντυπωσιακή ενώ υποδύεται την Μπεατρίς μία φλύαρη, μυθομανή γυναίκα η οποία είναι κλεισμένη σε μια ψυχιατρική κλινική. Θεωρεί ότι είναι δισεκατομμυριούχος αριστοκράτισσα και συμπεριφέρεται σαν να της ανήκει η Villa Biondi. Ο εκκεντρικός της χαρακτήρας τραβάει αμέσως την προσοχή του κοινού που αναμένει αγωνιωδώς την επόμενή της κίνηση. Είναι δυστυχισμένη μέσα στο ίδρυμα καθώς δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τις υπόλοιπες ασθενείς. Παρόλα αυτά παραμένει ένας ενθουσιώδης άνθρωπος που ζει έντονα την κάθε στιγμή και σε κερδίζει με τον χαρακτήρα και το ταμπεραμέντο της κάνοντας τη δύσκολη πραγματικότητα λίγο πιο όμορφη.

Όταν η Ντονατέλλα, μια μυστηριώδης, σκοτεινή και απόμακρη κοπέλα φτάνει στην ψυχιατρική κλινική, η ζωή της Μπεατρίς αλλάζει για πάντα. Είναι το μόνο άτομο που καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον της για αυτό και προσπαθεί να την προσεγγίσει με κάθε τρόπο. Έτσι, ξεκινάει η αρχή μίας δυνατής φιλίας, η οποία χτίζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ταινίας με αποκορύφωμα τη στιγμή που αποφασίζουν να το σκάσουν μαζί...

Τότε, αρχίζει ένα ιδιαίτερο roadtrip που θυμίζει «Θέλμα και Λουίζ», στο οποίο οι δύο πρωταγωνίστριες δραπετεύουν για πάντα από τη φυλακισμένη και γεμάτη προβλήματα ζωή τους. Κλέβουν λεφτά, αυτοκίνητα, προκειμένου να επιστρέψουν πίσω στη ζωή που είχαν πριν από τον εγκλεισμό τους στο Ίδρυμα. Μηχανεύονται τρόπους για να κερδίσουν λίγες μέρες ελευθερίας ακόμη μέσα από το απρόβλεπτο ταξίδι τους. Μαζί, προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το παρελθόν τους και να ζήσουν μία περιπέτεια που θα τις αλλάξει για πάντα. Χαμογελούν η μία στην άλλη ενώ η Μπεατρίς δηλώνει: «Ψάχνουμε για λίγη ευτυχία», ενθαρρύνοντας το κοινό να ξανασκεφτεί και να επαναπροσδιορίσει την έννοια του όρου…

Η ιστορία ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα καθώς οι τρελές πρωταγωνίστριες μαθαίνουν στους έχοντες σώας τα φρένας τι σημαίνει ανθρωπιά. «Είναι τελείως τρελή» είναι η φράση που επανέρχεται διαρκώς στην ταινία από την Μπεατρίς και την Ντονατέλλα, οι οποίες παρά τις δυσκολίες και τους τσακωμούς, σταδιακά έρχονται πιο κοντά και χτίζουν μία δυνατή φιλία.

Το πιο σύνθετο κομμάτι της ιστορίας αφορά τη σχέση της Ντονατέλλα με το γιο της, ο οποίος δόθηκε για υιοθεσία. Η Μπεατρίς κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει να επικοινωνήσει μαζί του. Μιλάει ακόμη και στους γονείς του προκειμένου να τους πείσει να αλλάξουν γνώμη και να αφήσουν τη βιολογική του μητέρα να το δει.

Μόνο στο τέλος της ταινίας, η Ντονατέλλα καταφέρνει να συναντήσει το παιδί της… Μέτα από τη συζήτησή τους βρίσκει έναν λόγο να ελπίζει για το μέλλον και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερη. Έτσι, αποφασίζει να γυρίσει στην ψυχιατρική κλινική για να βρει την Μπεατρίς, τη μοναδική της φίλη… Τα φώτα ανοίγουν και ο κόσμος βγαίνει από την αίθουσα δακρυσμένος...

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές του Οκτωβρίου. Μην τη χάσετε!