ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

DW: Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2017

DW: Πάφος, πολιτιστική πρωτεύουσα 2017

Η κυπριακή πόλη προετοιμάζεται για το γεγονός της επόμενης χρονιάς: μαζί με τη δανέζικη πόλη Άαρχους είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017.

Οι προετοιμασίες στην Πάφο γίνονται πλέον με πυρετώδεις ρυθμούς. Πλατείες καλλωπίζονται, δρόμοι ασφαλτοστρώνονται και κτήρια αναπαλαιώνονται. Για πρώτη φορά μια κυπριακή πόλη αναλαμβάνει αυτό το ρόλο. Το όλο εγχείρημα απειλούνταν με αποτυχία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά οι Κύπριοι τα κατάφεραν. Το νησί φαίνεται να συνέρχεται από την κρίση και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Το 2017 η Πάφος θα παρουσιάσει ένα ποικίλο πρόγραμμα. «Οι λαοί που πέρασαν από εδώ είτε ως ταξιδιώτες, είτε ως κατακτητές, είτε ως έμποροι άφησαν τα ίχνη τους και αυτά είναι εμφανή» λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Πατσαλίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πάφος 2017». Το πρόγραμμα θα είναι ένα «μωσαϊκό των πολιτισμών» και «μια γέφυρα των πολιτισμών» τονίζει.

Η κυπριακή πόλη είναι ιδανική για να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πάφο θρυλείται ότι αναδύθηκε από τη θάλασσα η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς, ενώ κοντά στο λιμάνι φέρεται να δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Έλληνες, Πέρσες, Άραβες, σταυροφόροι, Οθωμανοί και Βρετανοί άφησαν τα ίχνη τους στο τρίτο σε έκταση νησί της Μεσογείου. Τάφοι, κάστρα, λιμάνια και ναοί μαρτυρούν μια πλούσια ιστορία.

1.200 καλλιτέχνες σε πάνω από 350 εκδηλώσεις

Η κυπριακή πόλη διαθέτει ένα μεγάλο αεροδρόμιο και συνδέεται μέσω πτήσεων charter με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Για το 2017 έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 350 εκδηλώσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 28 Ιανουαρίου.

«Συνδέοντας Ηπείρους, Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» είναι το κεντρικό σύνθημα και μαζί με τους τοπικούς καλλιτέχνες θα παρουσιαστούν και πολλοί άλλοι, όπως για παράδειγμα η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η οποία θα δώσει συναυλία την 1η Μαϊου.

Η τραγουδίστρια Ούτε Λέμπερ θα παρουσιάσει τραγούδια των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολντ Μπρεχτ. Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσικό σύνολο από το Χαλέπι.

Οι εκδηλώσεις στην πλειονότητα τους θα είναι υπαίθριες και οι αρμόδιοι υπόσχονται το καλοκαίρι, την 1η Ιουλίου, μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη. Ωστόσο δεν θέλουν ακόμα να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες και όλα προετοιμάζονται με μεγάλη μυστικότητα.

Υπάρχουν πάντως και κάποιες σκιές.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 17 Νοεμβρίου λόγω ανακαίνισης ενώ υπάρχουν και πολλά οργανωτικά προβλήματα, γεγονός που φαίνεται και από την αναζήτηση νέου διοικητικού διευθυντή δυο μήνες πριν από τα εγκαίνια. Το πρόγραμμα ωστόσο, με τη συμμετοχή 1.200 καλλιτεχνών, θα αποζημιώσει τους επισκέπτες σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Σχετικές ειδήσεις