ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι γάτες ήταν πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών- Αυτά είναι τα ευρήματα από τα Αρχεία Αμερικανικής Τέχνης

Οι γάτες ήταν πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών- Αυτά είναι τα ευρήματα από τα Αρχεία Αμερικανικής Τέχνης

Πολύ πριν οι γάτες κατακλύσουν το διαδίκτυο, είχαν βρει «στέγη» στα Αρχεία Αμερικανικής Τέχνης του Ινστιτούτου Smithsonian.

Τους αμέτρητους τρόπους, με τους οποίους οι γάτες απεικονίζονται σε σπάνια έγγραφα όπως σκίτσα και σχέδια, επιστολές και φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 διερευνά η έκθεση «Before Internet Cats: Feline Finds from theArchives of American Art» (Πριν από τις γάτες του διαδικτύου: Ευρήματα για Αιλουροειδή από τα Αρχεία Αμερικανικής Τέχνης) στη γκαλερί Lawrence A. Fleischman, στην Ουάσινγκτον.

γατεσ 1

Είτε εκφραστικές είτε απόμακρες, οι αντιφατικές διαθέσεις τους τις καθιστούν συναρπαστικές μούσες των καλλιτεχνών. Οι γάτες είναι συχνά τα παιχνιδιάρικα θέματα έργων τέχνης, τα χιουμοριστικά θέματα συνομιλίας, οι ανεξάρτητοι σύντροφοι στα ατελιέ και τα αγαπημένα μέλη της οικογένειας.

γατες 3

Τα αρχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση αντανακλούν τη διαρκή γοητεία που ασκούν οι γάτες, αναφέρουν οι διοργανωτές της. Σε σκίτσα, σχέδια, επιστολές, καρτ-ποστάλ, περιοδικά και φωτογραφίες πολύ πριν τα βίντεο με γάτες αρχίσουν να κυριαρχούν στο διαδίκτυο, καλλιτέχνες εκφράζουν την αγάπη τους για τα αιλουροειδή.

γατες 5

Οι γάτες είναι ανεξάρτητες, αλλά δεν είναι τυχαίο που πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν με μία γάτα στο πλευρό τους. Είναι εξαιρετική παρέα σε ένα ατελιέ, μερικές φορές γίνονται κομψές μούσες, κάποιες φορές αποδιοργανώνουν, αλλά ποτέ δεν ασκούν κριτική στο έργο του καλλιτέχνη, ανέφερε η επιμελήτρια της έκθεσης, Μέρι Σάβιγκ.

Μία από τις αγαπημένες της ανακαλύψεις στα Αρχεία Τέχνης, όπως τόνισε, είναι το ανέκδοτο χειρόγραφο της ιστορικού τέχνης Ελίζαμπεθ Μακόουσλαντ με μία φανταστική συνομιλία της με την αγαπημένη της γάτα, Μαρτς Λάιον. Η γάτα είχε το πρώτο πάρτι γενεθλίων της το 1950 και επίσης κάρτα γενεθλίων από ακουαρέλες, έργο του επιμελητή μουσείων Τσαρλς Μπέκλεϊ.

γατες 6

Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα των Ζερτρούντ Άμπερκρομπι, Τζέι Ντέφο, Τζάσπερ Τζονς, Μαρκ Γκριν, Χέντα Στέρνε, Λουίζ Νίβελσον, Μπεατρίς Γουντ. Με περισσότερα από 20 εκ. τεκμήρια, το Αρχείο Αμερικανικής Τέχνης είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο παγκοσμίως αφιερωμένο στην καταγραφή τής ιστορίας των εικαστικών τεχνών στις ΗΠΑ. Η έκθεση στη γκαλερί Lawrence A. Fleischman θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου 2017.