ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Παρασκευή τα βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη- Σε «PRAKSIS», «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και Αικ. Παναγοπούλου

Την Παρασκευή τα βραβεία Ευρωπαίου Πολίτη- Σε «PRAKSIS», «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και Αικ. Παναγοπούλου

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει εκδήλωση για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017, την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 στις 12.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου, Αμαλίας 8.

Σε σύνολο 50 βραβευθέντων από όλα τα Κράτη Μέλη, η Ελλάδα έχει τρεις νικητές. Πρόκειται για τις ΜΚΟ «PRAKSIS» και «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και την κ. Αικατερίνη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στη φετινή διοργάνωση θα βραβευθούν οι τρεις νικητές από την Ελλάδα και συγκεκριμένα η ΜΚΟ «PRAKSIS», η ΜΚΟ «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» και η κ. Αικατερίνη Παναγοπούλου. Τα μετάλλια θα απονείμουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και τα Μέλη του ΕΚ, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη και Μιλτιάδης Κύρκος, οι οποίοι και θα εκφωνήσουν ομιλίες.

ΒΡΑΒΕΙΟ 1

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη σε πολίτες ή ομάδες πολιτών, σωματεία ή οργανώσεις που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση και επιτεύγματα στην προαγωγή καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και στη διευκόλυνση και προαγωγή της διασυνοριακής και διεθνικής συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριλαμβάνεται και η πολιτιστική συνεργασία που συμβάλλει στην ενίσχυση της αντίληψης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΒΡΑΒΕΙΟ

Η «PRAKSIS» είναι ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που έχει σαν κύριο στόχο το σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Κύριος στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Η PRAKSIS βραβεύεται για την έντονη δραστηριότητα της στα νησιά τα οποία δέχονται το ρεύμα των μεταναστών-προσφύγων/αιτούντων άσυλο, καθώς και τους καταυλισμούς, περιθάλποντας, επισιτίζοντας, ακόμα και προσφέροντας προσωρινή στέγαση όλα αυτά τα ιδιαίτερα ευπαθή άτομα, φροντίζοντας συνάμα να υπάρχει μια μαρτυρία διασφάλισης των βασικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών.

ΒΡΑΒΕΙΟ 2

Το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, ευρέως γνωστή για τη δράση της που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης φαγητού και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην χώρα μας. Με διάφορα προγράμματα, όπως το «Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων» και «Είμαστε Οικογένεια», το ΜΠΟΡΟΥΜΕ συμβάλλει τα μέγιστα στην άμβλυνση των πολλών προβλημάτων που έχει επιφέρει η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και στη μείωση της σπατάλης και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Ακόμα, με συμμετοχή σε διεθνείς κοινοπραξίες όπως το «SavingFood», και με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ εργάζεται για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία βασίζεται στο μοντέλο διάσωσης και προσφοράς φαγητού της οργάνωσης, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας της οργάνωσης και στη διάδοση του έργου και του εν λόγω μοντέλου δωρεάν σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται στην Ε.Ε.

ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η κα Αικατερίνη Παναγοπούλου είναι Πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play), έχοντας αφιερώσει περισσότερα από 20 χρόνια στο φιλανθρωπικό έργο. Είναι η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα, που έλαβε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012. Είναι επίσης Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».

Η Καλλιπάτειρα είναι αμιγώς γυναικείο αθλητικό Σωματείο, μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναγνωρισμένο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ιδρύθηκε το 1976. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στάδια, γήπεδα 5Χ5, γυμναστήρια και αίθουσες ενδυνάμωσης, σε ευαίσθητες οικονομικά περιοχές της Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις