ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυλαία με συγκινήσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας

Αυλαία με συγκινήσεις στις Νύχτες Πρεμιέρας

Όλα έτοιμα για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Της Σοφίας Μαυραντζά

«Είμαστε όλοι μέσα στο βούρκο, όμως μερικοί από εμάς κοιτάζουμε τα αστέρια…». Αυτό το απόφθεγμα του Όσκαρ Ουάιλντ είναι το μήνυμα που θέλησε να περάσει, σε όλους τους σινεφίλ, η ταινία που άνοιξε την αυλαία στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο λόγος για την πολυσυζητημένη ταινία του Τοντ Χέινς «Wonderstruck», με την οποία πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ, το βράδυ της Τρίτης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μεγάλο χορηγό την COSMOTE TV, παρουσία πολλών σινεφίλ, καλεσμένων του φεστιβάλ, ηθοποιών, καλλιτεχνών και συνεργατών.

Η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του σινεφίλ αθηναϊκού κοινού, επαναλαμβάνεται και όλοι αναμένουν με αγωνία τις υπόλοιπες ταινίες που θα τους καθηλώσουν μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το «Wonderstruck» βασίζεται στο βραβευμένο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα που έγραψε και εικονογράφησε το 2011 ο Μπράιαν Σέλζνικ, ο δημιουργός του «The Invention of Hugo Cabret» που ενέπνευσε το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε. Εκτός από τις Τζούλιαν Μουρ και Μισέλ Γουίλιαμς, μας καθήλωσαν ο Όουκς Φέγκλεϊ και η 13χρονη κωφή ηθοποιός Μίλισεντ Σίμοντς.

Ειδικότερα, το φιλμ παρακολουθεί τις συνδεόμενες ιστορίες δυο κωφών παιδιών σε διάστημα 50 χρόνων. Ο Μπεν ζει με την οικογένειά του στη Μινεσότα το 1977 και το σκάει για να πάει στη Νέα Υόρκη να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Η Ρόουζ είναι ένα κορίτσι κλειδωμένο σε ένα σπίτι, στο Νιου Τζέρσεϊ του 1927, που αποδρά για να πάει, επίσης, στη Νέα Υόρκη, να δει από κοντά την αγαπημένη της ηθοποιό (και όχι μόνο…).

Μια ταινία που πραγματεύεται τις δυσκολίες των κωφών παιδιών, τις αγωνίες και τις απογοητεύσεις τους. Μία ταινία που λίγο πριν το τέλος της πλημμύρισε τα μάτια μας από συγκίνηση. Και αυτό είναι ακόμη μία επιτυχία στις Νύχτες Πρεμιέρας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με κινηματογραφικές πρεμιέρες, σπάνιες σινεφίλ παραγωγές, μοναδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και φιλμ μικρού μήκους, αλλά και εκδηλώσεις, όπως πάρτι και ειδικές προβολές με τη συμμετοχή ηθοποιών και δημιουργών του παγκόσμιου σινεμά. H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Βανέσα Ρέντγκρεϊβ θα τιμήσει με την παρουσία της το φεστιβάλ, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ της για την προσφυγική κρίση «Sea Sorrow».

Μέσα από τα κινηματογραφικά της κανάλια, η COSMOTE TV προσφέρει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ταινίες και σειρές σε πρώτη προβολή, βραβευμένες παραγωγές και ταινίες από την παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή, μαζί και φιλμ του ελληνικού κινηματογράφου. Μετά την προβολή τους στα κανάλια COSMOTE CINEMA, πολλές από τις ταινίες αλλά και σειρές είναι διαθέσιμες on demand και δωρεάν στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Καλή θέαση!