ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Μανόλο Βαλντές στην Ασία (pics)

Η πρώτη μεγάλη έκθεση του Μανόλο Βαλντές στην Ασία (pics)

Η πρώτη έκθεση στην Ασία του Ισπανού καλλιτέχνη με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και γλυπτά φιλοξενείται μέσα, αλλά και έξω από την Opera Gallery της Σιγκαπούρης.

Για να φέρει την τέχνη πιο κοντά στους ανθρώπους, ο γεννημένος στη Βαλένθια καλλιτέχνης τοποθέτησε 11 μνημειώδη γλυπτά κατά μήκος του πεζοδρομίου ξεκινώντας από την οδό Orchard, όπου βρίσκεται η γκαλερί. «Βλέπεις τα ίδια γλυπτά να αλλάζουν, καθώς αλληλεπιδρούν με το τοπίο και το περιβάλλον τους ή το αντίστροφο. Είναι θαυμάσιο να βλέπεις πώς το ίδιο γλυπτό σου μιλά σε πολύ διαφορετικές τοποθεσίες και πώς επηρεάζει το περιβάλλον του» τόνισε ο Βαλντές. Τα γλυπτά που παρουσιάζονται στην Opera Gallery αντανακλούν τον κοσμοπολιτισμό της Ασίας και τη φήμη της Σιγκαπούρης ως πόλης-κήπου.

ΑΣΙΑ 2

Ένα παράδειγμα είναι το ολοκαίνουργιο γλυπτό του Βαλντές, το «Cabeza Dorada». Φιλοτεχνημένο σε ορείχαλκο, χρυσό και ανοξείδωτο χάλυβα, κάτω από το φως του ήλιου, στο τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η προτομή, η οποία έχει απροσδιόριστα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως σχεδόν όλα τα έργα του καλλιτέχνη. Υπάρχουν επίσης τρία γλυπτά «πεταλούδων» από χαλκό, χάλυβα και αλουμίνιο. Ο βραβευμένος καλλιτέχνης έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει μνημειώδη γλυπτά για το Place Vendοme στο Παρίσι και παρουσίασε τα επικά του έργα στα πάρκα και στους κήπους μεγάλων πόλεων όπως οι Βοτανικοί Κήποι της Νέας Υόρκης, το Hofgarten (τον Κήπο του Μονάχου), το Ντίσελντορφ και το Chatsworth House στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΣΙΑ 3

Το θέμα της δημόσιας τέχνης είναι, λοιπόν, δημόσιο, αναφέρει ο Βαλντές . Είναι πολύ σημαντικό για έναν γλύπτη να μελετά προσεκτικά την προσαρμοστικότητα των έργων του σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Άλλα έργα τέχνης του Βαλντές συμπεριλαμβάνονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, τη συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, το Μουσείο Εθνικής Τέχνης του Μοντέρνα στο Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, το Νέο Μουσείο του Σαν Φρανσίσκο, Το Μουσείο Εθνικού Κέντρου Τέχνης Reina Sofia στη Μαδρίτη, το Hamburger Kunsthalle στο Αμβούργο, το Moderna Museet Art στη Στοκχόλμη και πολλά άλλα.

ΑΣΙΑ 4

«Το έργο του Βαλντές είναι φυσικό, απίστευτα δυνατό και μοναδικό. Υπάρχει κάτι ιδιοφυές μέσα του, ξαναδιαβάζουμε την ιστορία της τέχνης και τα κλασσικά της θέματα» λέει ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Opera Gallery. «Καλύτερα από οποιονδήποτε, ξέρει πώς να επανεξετάζει τα πορτρέτα των γυναικών, τα μαλλιά και τα βλέμματά τους, σε έργα ζωγραφικής ή γλυπτά. Το να επιδεικνύει κάποιος τόσο ταλέντο και στις δύο μορφές τέχνης είναι πολύ σπάνιο.

Ο Πικάσο το είχε και ο Βαλντές τον διαδέχθηκε έξοχα». Η έκθεση με έργα ζωγραφικής, κολάζ και γλυπτά με τίτλο «Ο Μανόλο Βαλντές στη Σιγκαπούρη» θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου και υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Τουρισμού της Σιγκαπούρης.

Σχετικές ειδήσεις