ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Avant-premiere για την ταινία "Loving Vincent" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Avant-premiere για την ταινία "Loving Vincent" στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υποδέχτηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας "Loving Vincent", του πρώτου φιλμ στην ιστορία του σινεμά ζωγραφισμένου εξολοκλήρου στο χέρι για τη ζωή και τον μυστηριώδη θάνατο του μεγάλου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Εκπρόσωποι από τον πολιτικό, πολιτιστικό και επιχειρηματικό χώρο τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, μεταξύ άλλων: ο Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, πρώην βουλευτής, υφυπουργός, Γ.Γ. υπουργείου Πολιτισμού, Γεν. Διευθυντής στην ΕΤ1 και στο Κανάλι της Βουλής, ο Σπυρίδωνας Φλογαΐτης, πρώην υπουργός, νυν Διευθυντής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΡΤ, ο Ιωάννης Ανδρέου, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής και Φεστιβάλ του υπουργείου Πολιτισμού, ο Γιώργος Αρβανίτης, κινηματογραφιστής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Κωστής Καρπόζηλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΚΚ, ο Βασίλης Κατσούφης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Κώστας Αϊβαλιώτης, Διευθυντής Προώθησης (Hellas Film), η Βένια Βέργου, Διευθύντρια Hellenic Film Commission, ο Χρήστος Τεντόμας, Πρόεδρος της δημοτικής παράταξης «Η Αθήνα είμαστε εμείς», η Μαρίνα Πατούλη, Πρόεδρος Ομίλου Unesco Βορείων Προαστίων και ο Φαίδων Σοφιανός, διευθυντής των studios του Πολυχώρου Τέχνης Mabrida.

Παρόντες στην πρεμιέρα ήταν και οι 25 Έλληνες ζωγράφοι που εργάστηκαν για τη δημιουργία της ταινίας και οι οποίοι εισέπραξαν τα συγχαρητήρια και το θερμό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος της προβολής.

loving vincent2

(Ο συν-σκηνοθέτης του «ΑΙΝΙΓΜΑ», Άρης Φατούρος, με τη σύζυγό του, ηθοποιό Γεωργία Ανέστη, τον Σπυρίδωνα Φλογαΐτη, πρώην υπουργό, νυν Διευθυντή Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ και Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξά, ομότιμο καθηγητή ΕΚΠΑ, πρώην Πρόεδρο Δ.Σ. της ΕΡΤ.)

Δείτε εδώ βίντεο από την avant-premier

«Είναι μια εκδήλωση που δίνει στο ΕΜΣΤ άλλη μια φορά την ευκαιρία να ανοίξει όχι μόνο τις πόρτες του, αλλά και τους ορίζοντές του, υποδεχόμενο άλλες μορφές τέχνης, όπως είναι ο κινηματογράφος», ανέφερε η Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του ΕΜΣΤ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ. Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και την ελληνική εικαστική ομάδα της ταινίας, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όπως και ο ίδιος ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε πει “μόνο μέσα από τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε”, για αυτό και η ταινία που θα παρακολουθήσουμε δίνει ζωή στους πίνακες του μεγάλου ζωγράφου, ώστε να διηγηθούν τη δική του ξεχωριστή ιστορία».

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα από το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, όπου την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα η ολλανδική πρεμιέρα της ταινίας, χαιρέτισε ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Χιου Γουέλτσμαν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, καθώς στη χώρα μας ζωγραφίστηκε το 10% του "Loving Vincent". Ο Χιου Γουέλτσμαν ευχαρίστησε το στούντιο Mabrida, καθώς και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την εταιρία διανομής της ταινίας Filmcenter Τριανόν που οργάνωσαν από κοινού την επίσημη πρεμιέρα. Ευχαρίστησε επίσης, την ελληνική εικαστική ομάδα για την εντυπωσιακή και όμορφη δουλειά.

Το δικό του χαιρετισμό μέσω βίντεο, που γυρίστηκε ειδικά για την ελληνική πρεμιέρα, έστειλε και ο Διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ, Άξελ Ρούχερ, ο οποίος ευχήθηκε μία φανταστική βραδιά και μια υπέροχη προβολή στους φίλους του Βίνσεντ Βαν Γκογκ στην Ελλάδα.

Πριν το "Loving Vincent" προβλήθηκε το πολυβραβευμένο 10λεπτο στερεοσκοπικό animation «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, εμπνευσμένο από το έργο του υπερρεαλιστή ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Οι δύο ταινίες θα προβάλλονται σε κοινό πρόγραμμα στους κινηματογράφους από τις 12 Οκτωβρίου σε διανομή Filmcenter Τριανόν.

Η πρεμιέρα διοργανώθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την εταιρία διανομής ταινιών Filmcenter Τριανόν σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και υποστηρίχθηκε από την Πρεσβεία της Ολλανδίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας, το Βρετανικό Συμβούλιο και το φεστιβάλ Μελιτζάzz. Επίσημος εταίρος της εκδήλωσης ήταν το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Ο τεχνικός εξοπλισμός για την προβολή χορηγήθηκε από την εταιρία ProjectorCenter.gr. Μετά την εκδήλωση ακολούθησε δεξίωση στη βεράντα του 4ου ορόφου του ΕΜΣΤ με χορηγούς την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, το Κτήμα Λαντίδη και το εστιατόριο Μπριζολάκια.gr (Ευελπίδων 47).

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η COSMOTE TV και το MAD TV.