ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ιταλία ταξίδεψε η έκθεση «Πίτερ Λίντμπεργκ - Ένα διαφορετικό όραμα στη φωτογραφία μόδας»

Στην Ιταλία ταξίδεψε η έκθεση «Πίτερ Λίντμπεργκ - Ένα διαφορετικό όραμα στη φωτογραφία μόδας»

Η εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του κορυφαίου φωτογράφου μόδας, μετά το Κούνστχαλ στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και το Μουσείο Κουντστχάλε στο Μόναχο της Γερμανίας ταξίδεψε στο Τορίνο.

Η έκθεση «Peter Lindbergh -A Different Vision on Fashion Photography» (Πίτερ Λίντμπεργκ- Ένα διαφορετικό όραμα στη φωτογραφία μόδας) φιλοξενείται στο Βασιλικό Ανάκτορο του Οίκου της Σαβοΐας, La Venaria Reale έως τις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Ο Λίντμπεργκ έφερε την επανάσταση στη φωτογραφία μόδας, εγκαταλείποντας τις παγωμένες και επιτηδευμένες πόζες και εισήγαγε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τη χάρη και την ομορφιά χωρίς αναστολές εμπνευσμένη από τη γλώσσα των ταινιών και του χορού. Οι εκλεπτυσμένες λήψεις του αιχμαλώτισαν τα μοντέλα της χρυσής δεκαετίας του ‘90 για τη μόδα, από τη Σίντι Κρόφορντ έως τη Ναόμι Κάμπελ και τη Λίντα Εβανγκελίστα σηματοδοτώντας την απαρχή της κυριαρχίας των σούπερ μόντελ.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιες γυναίκες δεν είχε την τύχη να φωτογραφίσει ο Πίτερ Λίντμπεργκ στην 40ετή καριέρα του. Την Παρασκευή το βράδυ, στο γκαλά με αφορμή την εγκαίνια της έκθεσης στο Τορίνο, ο φωτογράφος παραδέχθηκε ότι δεν έχει φωτογραφήσει τις Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Μέριλ Στριπ. «Έχω εντελώς διαφορετικό συναίσθημα εδώ. Το Μουσείο στο Ρότερνταμ έχει μεγάλους χώρους, το Μουσείο στο Μόναχο επίσης. Και αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Σοκαρίστηκα όταν ήρθα εδώ. Νόμιζα ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την έκθεση. Επειδή έχει πολλές κουρτίνες και μικρά δωμάτια» δήλωσε ο Λίντμπεργκ αναφερόμενος στο La Venaria Reale, σύμφωνα με το WWD.

ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση που έχει επιμεληθεί ο Τιερί Μαξίμ Λοριό είναι διαρθρωμένη θεματικά – Σούπερ μόντελς, Πνεύμα των Καιρών, Χορός, Το Άγνωστο, Σκοτεινό Δωμάτιο, Ασημένια Οθόνη και Είδωλα. Ο Πίτερ Λίντμπεργκ είπε ότι δεν αισθάνεται νοσταλγία για την εποχή των super models και αποκάλυψε τη νέα αποστολή του. «Ο κύριος στόχος τώρα είναι να δοθεί τώρα στις γυναίκες μια αξιοπρεπής θέση στη φωτογραφία και τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από το να αναζητάς το επόμενο σούπερ μοντέλο, επειδή τα σούπερ μόντελ είχαν μια πολύ συγκεκριμένη κοινωνική λειτουργία. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν διαφορετικές γυναίκες, έπρεπε να περπατούν μαζί με όλα αυτά τα σύμβολα κοινωνικής επιτυχίας, όπως οι τσάντες από δέρμα κροκόδειλου και όλα αυτά τα χρώματα και τα τεράστια γυαλιά ηλίου» εξήγησε ο Λίντεμπεργκ.

«Ήταν μια εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν τα κοινωνικά στοιχεία, η απόδειξη του στάτους, ήταν πολύ σημαντικά. Προέρχομαι από μία πολύ απλή οικογένεια και το όραμά μου για τις γυναίκες συνδέεται με τα χρόνια μου στην Σχολή Τέχνης. Υπήρχαν αυτά τα κορίτσια ηλικίας 22, 23 ετών, είχαν σκοπό να είναι εκεί, ήταν μοντέρνα, ήταν ελεύθερα. Κατάφερα να ωριμάσω μια πολύ ζωηρή εικόνα των γυναικών κι αυτό πραγματικά με ενέπνευσε όταν άρχισα να φωτογραφίζω τα supermodels». «Ο μεγαλύτερος εχθρός σήμερα είναι οι ψηφιακές φωτογραφίες - αλλά όχι από τεχνική άποψη. Η ψηφιακή κάμερα εκδημοκρατίζει τη δημιουργία των εικόνων. Τα μοντέλα τώρα ποζάρουν μπροστά από την κάμερα, αλλά πίσω από τον φωτογράφο υπάρχει μια μεγάλη οθόνη όπου όλοι μπορούν να δουν και να κάνουν τα σχόλιά τους. Αυτό είναι το τέλος της φωτογραφίας, το τέλος των φωτογράφων και το τέλος όλων» είπε.

«Με τη χρήση ψηφιακών συσκευών, υπάρχουν δέκα άτομα μπροστά στην οθόνη που λένε στον φωτογράφο και στο μοντέλο τι πρέπει να κάνουν. Η φωτογραφία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική. Η ψηφιακή κάμερα βάζει τα πάντα στο ίδιο επίπεδο ... υπάρχουν μια φωνή, δύο φωνές, τρεις φωνές. Όσο περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε για κάτι τόσα λιγότερα μπορείτε να κάνετε. Πρέπει να είσαι δικτάτορας. Πρέπει να τους σταματάς. Μισώ πραγματικά να λέω όχι, αλλά με τις ψηφιακές, όταν με ρωτούν «Μπορώ να δω» πρέπει να πω «Όχι». Οι άνθρωποι που ξέρουν, δεν με ρωτούν πια» τόνισε. Στην έκθεση παρουσιάζονται 220 φωτογραφίες του Πίτερ Λίντμπεργκ, αποκλειστικά πλάνα, προσωπικές σημειώσεις και ανέκδοτα έγγραφα και polaroids.

Ο γεννημένος το 1944 στην πόλη Λέσνο της κατεχόμενης από τους Ναζί Δυτικής Πολωνίας, Γερμανός φωτογράφος έχει συνεργαστεί με τα κορυφαία περιοδικά μόδας και οι εμβληματικές φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου. Οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν συγκεντρωθεί σε λεύκωμα 500 σελίδων με τίτλο «Peter Lindbergh. A Different Vision on Fashion Photography» από τον εκδοτικό οίκο Taschen. «Όταν είδα το βιβλίο, μου κόπηκε η ανάσα. Υπάρχει κάτι που βγαίνει από το βιβλίο που δεν αφορά τη φωτογραφία, αλλά τη σχέση του φωτογράφου με αυτές τις εικόνες. Είναι τόσο έντονη και όμορφη» είπε ο Λίντμπεργκ.

Σχετικές ειδήσεις