ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τραγούδια που διασκευάστηκαν για… καλό σκοπό

Τραγούδια που διασκευάστηκαν για… καλό σκοπό

Η μουσική ανέκαθεν ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα μέσα επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.

Διότι η σχέση του ανθρώπου με τη μουσική επιβεβαιώνεται μέσα από ένα πλήθος μουσικών συνθέσεων που εκφράζουν τα συναισθήματά του, ενώ οι περισσότερες από αυτές τις συνθέσεις, αφού καταγραφούν, αναπαράγονται ξανά και ξανά μέσα από διασκευές τους. Μερικοί καλλιτέχνες όμως, κατά τη διάρκεια των χρόνων, μαζί με τις διασκευές τους έχουν και μια βαθιά επιθυμία να προσφέρουν σε όσους το έχουν ανάγκη.

Με αφορμή λοιπόν, την τελευταία ενέργεια της Stoiximan στο πλαίσιο του προγράμματος «Μικροί Ήρωες» και την εξαιρετική διασκευή του Νίκου Πορτοκάλογλου για αυτήν, συγκεντρώσαμε μερικά από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των τελευταίων χρόνων που διασκευάστηκαν για καλό σκοπό.

We Are The World for Haiti 25

Το 1985, ο Michael Jackson και ο Lionel Richie συνεργάστηκαν, ώστε να δημιουργήσουν το «We are the world» αποκλειστικά για φιλανθρωπικό σκοπό, με τους USA for Africa να ξεπερνάνε τα 10 εκατομμύρια αντίγραφα παγκοσμίως και το τραγούδι να κερδίζει τρία Grammy Awards, ένα American Music Award κι ένα People’s Choice Award. Σκοπός αυτής της δημιουργίας ήταν όλα τα έσοδα των πωλήσεων να δοθούν για ανθρωπιστική βοήθεια στην Αφρική, αλλά και στις ΗΠΑ.

Το 2010, οι Quincy Jones και Lionel Richie ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους μαζί με 80 καλλιτέχνες από όλα τα μουσικά είδη, ώστε να διασκευάσουν το τραγούδι που ερμήνευσαν οι USA for Africa για έναν διαφορετικό φιλανθρωπικό σκοπό από τον αρχικό. Όλοι οι καλλιτέχνες και παραγωγοί του τραγουδιού συνεργάστηκαν, έτσι ώστε να καταφέρουν να μαζέψουν χρήματα για τους ανθρώπους στην Αϊτή, ύστερα από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η χώρα από τον σεισμό των 7.0 ρίχτερ που έγινε στις αρχές του 2010. Μέσα λοιπόν, από τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών, οι παραγωγοί της διασκευής αυτής ήλπιζαν να καταφέρουν να προσεγγίσουν την νεότερη γενιά ανθρώπων και να τους μυήσουν στον κόσμο της φιλανθρωπίας.

Ταξίδι

Στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «Μικροί Ήρωες» της Stoiximan, ο Νίκος Πορτοκάλογλου σε συνεργασία με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, διασκεύασαν ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του κοινού, με τίτλο «Ταξίδι», ώστε να συνοδέψει το ιδιαίτερο και συναρπαστικό ταξίδι των «Μικρών Ηρώων» σε όλη τη χώρα.

Η Stoiximan, η μεγαλύτερη στοιχηματική εταιρία στο διαδίκτυο, δημιουργεί μια διαφορετικού είδους σύνδεση με το τραγούδι «Ταξίδι» του Νίκου Πορτοκάλογλου και επιδιώκει να χαρίσει στους «Μικρούς Ήρωες» της χώρας ένα ταξίδι που θα καταφέρει να γεφυρώσει τις αποστάσεις και να προσφέρει στους μαθητές που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όλης της Ελλάδας, την ευκαιρία να εξερευνήσουν νέους προορισμούς, να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, να διεγείρουν τη φαντασία τους, να κρατήσουν μνήμες και γνώσεις, και να μεγαλώσουν τον κόσμος τους, καταφέρνοντας τελικά να κάνουν ένα ακόμη μεγάλο και γενναίο βήμα για να φτάσουν λίγο πιο κοντά στην εκπλήρωση των ονείρων τους.

Το Πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες» της Stoiximan, το οποίο διαιρείται στις δράσεις «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» και «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν», υλοποιείται ήδη εδώ και δύο χρόνια σε περισσότερους από 12.000 μαθητές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε 85 μαθητές από την Κάσο, τους Αρκιούς, την Ηρακλειά, την Ανάφη, το Τρανόβαλτο,τα Πελετά Κομοτηνής, τα Πράμαντα Ιωαννίνων και τα Άγραφα, να συμμετάσχουν σε επισκέψεις σε Μουσεία αλλά και σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η επιλογή της Stoiximan να στηρίξει τις ανάγκες αυτών των «Μικρών Ηρώων», που προέρχονται και ζουν στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, είναι μια από τις πιο βαθιά αληθινές ενέργειες για καλό σκοπό που έχουν κάνει τελευταία οι ελληνικές εταιρίες στην Ελλάδα, με στόχο να επενδύσει σε πρωτοβουλίες που αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

I Won’t Back Down

Ακόμη μια διασκευή για φιλανθρωπικό σκοπό έκανε ο γνωστός τραγουδιστής της country μουσικής σκηνής των ΗΠΑ, Jason Aldean. Στις 7 Οκτωβρίου του 2017, ο τραγουδιστής άνοιξε το τηλεοπτικό σόου «Saturday Night Live» ερμηνεύοντας την μεγάλη επιτυχία του θρύλου της rock, Tom Petty, «I Won’t Back Down», αφιερώνοντάς το στα 58 θύματα και 527 τραυματίες της τραγωδίας στο Λας Βέγκας λίγες ημέρες πριν.

Ο τραγουδιστής ήταν στη σκηνή του Φεστιβάλ Country Μουσικής στο Λας Βέγκας, όταν ο ένοπλος δράστης ξεκίνησε να πυροβολεί. Ο Jason Aldean αποφάσισε λοιπόν, να δωρίσει όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της διασκευής του «I Won’t Back Down» στο Direct Impact Fund, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που συγκέντρωνε οικονομική βοήθεια για τα θύματα της επίθεσης.

Get Up, Stand Up

Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού θεσμού «Playing For Change», στις αρχές του 2014, ο θρυλικός κιθαρίστας των Rolling Stones, Keith Richards, συνεργάστηκε με μουσικούς από όλον τον κόσμο, εκτελώντας μαζί τους μια διασκευή του δημοφιλούς τραγουδιού «Get Up, Stand Up» του Bob Marley. Η συνεργασία αυτή δημιουργήθηκε για να ενώσει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους μέσω της μουσικής και είχε σαν στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων ανά τον κόσμο.

Με τη δύναμη της μουσικής λοιπόν, ο καθένας από εμάς, μπορεί να κάνει το δικό του «Ταξίδι»…