Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θλίψη στο παγκόσμιο κινηματογράφο: Πέθανε πολυβραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης (pics&vids)

Ξανθίππη Γιαννάκου Ξανθίππη Γιαννάκου

'Ηταν ο άνθρωπος που έφερε στη μεγάλη οθόνη ταινίες όπως τα «Στη φωλιά του κούκου», «Αμαντέους» και «Υπόθεση Λάρι Φλιντ».

Φτωχότερος είναι από σήμερα (14/04) ο παγκόσμιος κινηματογράφος καθώς άφησε την τελευταία του πνοή, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μίλος Φόρμαν.

Το θάνατο του Φόρμαν, ο οποίος ήταν 86 ετών, ανακοίνωσαν τσεχικά Μέσα Ενημέρωσης. «Έφυγε ήσυχα, έχοντας γύρω του την οικογένειά του και τους πιο στενούς φίλους του» όπως δήλωσε η σύζυγός του Μαρτίνα, στο CTK.

milos forman4

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Είχε υπογράψει δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, το «Στη φωλιά του κούκου» με τον Τζακ Νίκολσον και το «Αμαντέους» μια βιογραφική ταινία για τον Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Αμφότερες είχαν τιμηθεί με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Παράλληλα, ο Φόρμαν είχε κερδίσει Όσκαρ και για τις δύο σκηνοθετικές του αυτές δουλειές του.

Ο Μίλος Φόρμαν κερδίζει το πρώτο του Όσκαρ:

Το δεύτερο Όσκαρ:

Μεταξύ άλλων ο Μίλος Φόρμαν είχε σκηνοθετήσει και τα «Υπόθεση Λάρι Κράουν» για το οποίο ήταν και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας, «Πιστά ερωτευμένοι», «Άνθρωπος στο φεγγάρι», «Τα φαντάσματα του Γκόγια». Είχε καθοδηγήσει ηθοποιούς όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Τζιμ Κάρεΐ, ο Γούντι Χάρελσον, ο Έντουαρντ Νόρτον, με πολλούς από αυτούς να κερδίζουν είτε Όσκαρ ερμηνείας είτε υποψηφιότητες.

Δείτε στην αρχή του άρθρου ένα βίντεο με σκηνές από τις ταινίες του

milos forman4

(Από τα γυρίσματα της ταινίας «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» με την Κόρτνεϊ Λαβ.)

milos forman3

(Στα γυρίσματα της ταινίας «Τα φαντάσματα του Γκόγια»)

Γεννήθηκε ως Ζαν Τόμας Φόρμαν, το 1932 στο Κασλάβ της Τσεχοσλοβακίας. Η μητέρα του, που ονομαζόταν Άννα, διηύθυνε ένα θερινό ξενοδοχείο, και ο πατέρας του, Ρούντολφ Φόρμαν, ήταν καθηγητής. Ο πατέρας του συνελήφθη να διανέμει απαγορευμένα βιβλία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και πέθανε στο Μπούχενβαλντ το 1944, ενώ η μητέρα του πέθανε στο Άουσβιτς το 1943. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Φόρμαν έζησε σε σπίτια συγγενών του και αργότερα ανακάλυψε ότι ο βιολογικός του πατέρας ήταν ένας Εβραίος αρχιτέκτονας.

Μετά τον πόλεμο, φοίτησε στο δημόσιο σχολείο, Κολέγιο του βασιλιά Γεωργίου και αργότερα σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών εκτέλεσης της Πράγας.

Τη δεκαετία του '60, με ταινίες όπως τα «Οι Έρωτες Μιας Ξανθιάς» (1964), «Φωτιά... πυροσβέστες», εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος του τσεχοσλοβάκικου κινηματογράφου που εκφράστηκαν κατά του καθεστώτος της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Από το 1968 ζούσε και εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1977 ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επέστρεψε στην Πράγα το 1983 για να γυρίσει το «Αμαντέους».

Ο αστεροειδής 11333 Φόρμαν, πήρε την ονομασία του από τον Μίλος Φόρμαν.

Το τρέιλερ του βραβευμένου με 8 Όσκαρ «Αμαντέους»:

Πηγή φωτογραφιών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ντοκουμέντο: Η κάμερα του δεύτερου Mirage κατέγραψε τη συντριβή του μαχητικού (vid)

Πόλεμος Συρία: Ηχηρή απάντηση Πούτιν για τον βομβαρδισμό