ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θέατρο δρόμου στα Χανιά: Από τη νέα ομάδα The Dream vivid street theatre

Θέατρο δρόμου στα Χανιά: Από τη νέα ομάδα The Dream vivid street theatre

Περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης των Χανίων, 6 με 16 Δεκέμβρη, το The Dream δημιουργεί μια βιωματική εμπειρία στην οποία ο θεατής, μέσα από τους 13 ηθοποιούς και χορευτές ξεναγείται σε 12 διαφορετικά σημεία της παλιάς πόλης και παρακολουθεί τις σκηνές σαν να βρίσκεται μέσα σε μία ταινία.

Αναζητώντας τις ποιότητες μιας καινούργιας θεατρικής προσέγγισης, εξερευνεί τα όρια της ανθρώπινης δυνατότητας και της υπέρβασής της, τα όρια του γνώριμου και της απόλυτης ελευθερίας, την αίσθηση ενός αυθεντικού βιώματος πέρα από νοήματα και έννοιες, μετατρέποντας στο πέρασμά του τους καθημερινούς χώρους σε σκηνικά τοπία απελευθέρωσης.

Για την ιδέα της παράστασης

Η παρούσα πρόταση αποτελεί μια προσπάθεια για δημιουργία και εδραίωση ενός νέου καινοτόμου καλλιτεχνικού και αναπτυξιακού θεσμού για τον νομό των Χανίων.

Τι λέει η θεατρική ομάδα: " Με όλο μας το πάθος για το θέατρο και τη δημιουργία που υπάρχει πίσω και γύρω από αυτό, έχουμε ενωθεί στην ιδέα μιας μοναδικής συλλογικής διαδικασίας για την δημιουργία μίας παράστασης «εκτός πλαισίου» που θα λάβει χώρα εκτός συμβατικών θεατρικών χώρων στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης των Χανίων και όχι μόνο.
Την ιδέα αυτή θέλουμε να την στηρίξουμε, να την συνεχίσουμε ως Θεσμό που θα διεξάγεται κάθε χρόνο μεταξύ Σεπτέμβρη και Νοέμβρη, με όραμα, σκοπό και διάθεση για φιλοξενία διεθνούς φήμης καθηγητών του θεάτρου αλλά και ηθοποιών του εξωτερικού. Πάντα, με τελικό προϊόν μία παράσταση φιλοσοφίας “Θεάτρου Δρόμου”, με κείμενα γραμμένα από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και θεατρική σκηνή, εξωτερικούς φυσικούς χώρους της πόλης των Χανίων ή των γειτονικών χωριών.
Με βάση τη φιλοσοφία και την ενέργεια του “Θεάτρου Δρόμου” που για εδράζεται πάνω στη θεωρία του Devised Theatre, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παράσταση με την καθοδήγηση των ηθοποιών, που λειτουργούν στο πρώτο αυτό στάδιο ως ξεναγοί, κι έτσι θα οδηγούνται όλοι μαζί στα διαφορετικά σημεία της παράστασης.
Το μεγάλο στοίχημα της ομάδας και η καινοτομία της πρότασης είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δομηθεί η παράσταση. Είναι η αναζήτηση δυναμικών για τη δημιουργική συνάντηση μιας ομάδας μέσα από εσωτερική πνευματική και εναλλακτική σωματική άσκηση του κάθε μέλους της ομάδας. Μια «μυητική» διαδικασία ζύμωσης, που το αποτέλεσμά της θα είναι η «ζωντανή» δημιουργία του έργου που θα παρουσιαστεί στο κοινό. Κατά αυτόν τον τρόπο, όλοι μαζί κάτω από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, θα συνθέτουμε τις εικόνες και τους διαλόγους της παράστασης. Εμπνευσμένοι από την ομαδική δουλειά αλλά και από τις ιστορίες που οι ίδιοι οι κάτοικοι του τόπου (περιοχή που έχουμε επιλέξει για τη παράσταση πχ χωριό) θα μας έχουν διηγηθεί!

Στην ιδέα: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη - Μαρίνα Καλογήρου
Εκτέλεση Παραγωγής: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καραμαλέγκος

Ηθοποιοί: Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Καραμαλέγκος, Λίλη Τσεσματζόγλου, Γεωργία Πολοπετράκη, Φανή Γεωργακάκη, Θάνος Ξενάκης, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ιωάννης Μπάστας, Άννα-Μαρία Παπουτσάκη, Στελλίνα Ιωαννίδου, Έβελην Κουρομιχελάκη, Βιργινία Αληζιώτη, Εριφύλη Γαλούνη

Φωτογραφία: Νίκος Κουστένης

Βοηθός Σκηνοθέτη-παραγωγή: Στέλλα Καρακατσάνη

Εικαστική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη, Γιώργος Κοκολάκης

Σχεδιασμό Φωτισμών: Γιώργος Μπομπολάκης

Βοηθός Παραγωγής: Σπύρος Καρακώστας, Νίκος Ρούβαλης