ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ελασσόνα: Τι ξέρουμε για το ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου; Η προειδοποίηση για σεισμό 6 Ρίχτερ

Σεισμός Ελασσόνα: Τι ξέρουμε για το ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου; Η προειδοποίηση για σεισμό 6 Ρίχτερ
Πηγή: Forecast Weather Greece

Σεισμός: Υπήρχε πρόβλεψη ένα χρόνο πριν πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, όπως κι έγινε.

Γνωστό ενεργό ρήγμα «πυροδότησε» τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα. Συγκεκριμένα το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά της πόλης του Τυρνάβου, στην Λάρισα.

Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και γι’ αυτό τον λόγο έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές στην Αττική.

Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη περιοχή «ταλαιπωρείται» από σεισμούς, ενώ οι ειδικοί είχαν προβλέψει ένα χρόνο πριν πως το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και σεισμό μέχρι 6 Ρίχτερ, όπως κι έγινε.

Τον Αύγουστο του 2019 το συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή του Τυρνάβου έδωσε μία σειρά από σεισμούς μικρού μεγέθους. Με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 3,1 Ρίχτερ.

Τότε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθ. Γκανάς, είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πως το συγκεκριμένο ρήγμα είναι το μοναδικό μεγάλο ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την τελευταία 10ετία, στην περιοχή μεταξύ Δαμασίου και Δομένικου έχουν καταγραφεί περίπου 150 σεισμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Να σημειωθεί ότι το ρήγμα του Τυρνάβου έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο μελέτης, τόσο για Ελληνες, αλλά και Ιταλούς γεωλόγους.

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τετάρτης με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ακόμα και στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Δείτε το επίκεντρο του σεισμού στην παρακάτω φωτογραφία:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις από Κικίλια-Χαρδαλιά – Αυτά είναι τα υπό εξέταση νέα μέτρα