ΣΕΙΣΜΟΙ

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Γνωστό το ρήγμα – Δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας ο σεισμός

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Γνωστό το ρήγμα – Δεν εμπνέει λόγο ανησυχίας ο σεισμός

«Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, 16 Ιανουαρίου δεν εμπνέει κανένα λόγο ανησυχίας», αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr.

Ένας σεισμός 3,2 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής, το πρωί της Παρασκευής, 16 Ιανουαρίου. Ο σεισμός αν και ήταν επιφανειακός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να υπάρξουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Ο σεισμός που «ξύπνησε την πρωτεύουσα» είχε επίκεντρο το Γαλάτσι και συγκεκριμένα το Άλσος Βεΐκου σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 12 χλμ.

Αν και μικρής έντασης, ο σεισμός ανησύχησε τους κατοίκους της Αττικής, καθώς έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα βόρεια της πρωτεύουσας, ξυπνώντας μνήμες από το μεγάλο σεισμό του '99.

«Το ρήγμα είναι γνωστό και χαρτογραφούμε την περιοχή, πριν 20 ημέρες είχε δώσει πάλι ένα μικρό σεισμό», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ενώ πρόσθεσε ότι παρόμοιο σεισμό ίδιας έντασης είχε δώσει το συγκεκριμένο ρήγμα και πριν από 7 χρόνια.

Ο σεισμός μεγέθους 3,2 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε μέσα σε αστική ζώνη γι' αυτό και η ανησυχία των κατοίκων ήταν μεγάλη, ωστόσο ο κ. Λέκκας τόνισε ότι ένας μεγαλύτερος σεισμός δεν θα ήταν ικανός να προξενήσει ζημιές, «Ακόμα και ένα σεισμός της τάξεως των 4 ή 5 Ρίχτερ από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν θα προκαλούσε ζημιές σε κτίρια και σπίτια της πρωτεύουσας, απλά θα γινόταν περισσότερο αισθητός», είπε χαρακτηριστικά.

seismos-athina-prwi

Κουνήθηκε το Λεκανοπέδιο

Υπενθυμίζεται ότι ήταν λίγο μετά τις 8:00 το πρωί της Παρασκευής, όταν οι κάτοικοι της Αττικής αναστατώθηκαν από το σεισμό που έγινε αισθητός στο Λεκανοπέδιο.

Αρχικά το επίκεντρο προσδιορίστηκε κοντά στα Γλυκά Νερά, η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το προσδιόρισε στο Μαρούσι, ωστόσο, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, δήλωσε στην τηλεόραση του Alpha, ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Γαλάτσι.

Για δύο ώρες έμειναν εκτός σχολικών αιθουσών μαθητές

seismos 2

Κατόπιν συνεννόησης της Περιφέρειας, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της διεύθυνσης εκπαίδευσης της Β΄ Αθήνας (Χαλανδρίου – Φιλοθέης, Βριλησσίων – Μελισσίων, Π. Πεντέλης - Ν. Πεντέλης, Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας, Πεύκης – Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου, Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης, Παπάγου – Ψυχικού, Χολαργού - Αγίας Παρασκευής) έμειναν για δύο ώρες εκτός σχολικών αιθουσών.

Σχετικές ειδήσεις