ΣΕΙΣΜΟΙ

Εικόνες καταστροφής στη Λευκάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο Newsbomb

Εικόνες καταστροφής στη Λευκάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο Newsbomb

Στους ρυθμούς του Εγκέλαδου κινείται η Δυτική Ελλάδα μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Λευκάδα το πρωί της Τρίτης.

ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ - ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Η πρώτη σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 βαθμών σημειώθηκε στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας.

Ο εστιακός χώρος του σεισμού εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα της Λευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.

seismos1

Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών που σημειώθηκαν είχαν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό, ενώ ισχυρός μετασεισμός, άνω των 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά της 11.00.

Οι κάτοικοι, αν και συνηθισμένοι από τις σεισμικές δονήσεις, πετάχτηκαν από τα σπίτια τους ενώ ανησυχούν για νέο «χτύπημα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου οι σεισμολόγοι που επισημαίνουν ότι η περιοχή δίνει μεγάλους σεισμούς.

lefkada

Τραγωδία με δύο γυναίκες νεκρές

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 το πρωί 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί οκτώ ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού. Έντονη η μετασεισμική ακολουθία.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκε μία 70χρονη γυναίκα, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στην περιοχή της Βασιλικής. Μία ακόμη 82χρονη έχασε τη ζωή της στο Αθάνι, όταν μάντρα κατέρρευσε και την καταπλάκωσε.

seismos

Οκτώ άτομα, επίσης, τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Λευκάδας. Μεταξύ των τραυματιών είναι ένα 12χρονο αγόρι από το χωριό Βασιλική, μια 88χρονη γυναίκα από το χωριό Πινακοχώρι, ένα 10χρονο αγόρι από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει δώσει εντολή σε κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα να μεταβεί στο νησί για επιτόπια αυτοψία.

Τσελέντης: Θέλει προσοχή!

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άκη Τσελέντη για τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, στο Newsbomb: «Χρειάζεται πολύ προσοχή, γιατί υπάρχουν μεγάλα ρήγματα στην περιοχή».

Παράλληλα, υποστηρίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών πως: «Πρέπει να δούμε τη μετασεισμική ακολουθία η οποία αναμένω να είναι πολύ πλούσια σε γεγονότα τις επόμενες ημέρες και είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς».

Μέχρι στιγμής τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ακολουθεί έντονη σεισμική ακολουθία.

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση από τον Άκη Τσελέντη: «Το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται φυσιολογικά αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι ήταν το κυρίως γεγονός. Περιμένω ακόμα μερικούς ισχυρούς μετασεισμούς για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού. Ολο το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος εχει ενεργοποιηθεί. Ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι 20cm στην Ν. Ιταλία στη περιοχή Crotone. Το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ισχυρά τσουνάμι. Ελπιζω αυτήν τη φορά η πολιτεία να βρεθεί δίπλα στους πολίτες και να μη προβεί σε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ενώ παράλληλα οι γνωστοί περιφερόμενοι μετά από κάθε σεισμό "ειδικοί" να βλέπουν πεδία οικονομικής εκμετάλλευσης όπως στη περίπτωση των σεισμών της Κεφαλλονιάς..... Το μέγεθος του σεισμού μετά τους τελευταίους υπολογισμούς, ανέρχεται στα 6.4 ρίχτερ».

Σεισμός Λευκάδα: Ο Βαρώτσος αποκλειστικά στο Newsbomb

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην Λευκάδα αν και ο σταθμός του ΒΑΝ στο νησί έχει κλείσει από το 1993 κι έκτοτε «δεν αναστήθηκε», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Το Newsbomb τον ρώτησε για το αν πιστεύει πως έχει ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα που είχε δώσει τον καταστροφικό σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά.

Τότε ο πρώτος σεισμός που είχε γίνει Κυριακή 9 Αυγούστου του 1953 με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης ήταν 6,4 των βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Δύο ημέρες μετά έγινε ένας δεύτερος σεισμός των 6,8 βαθμών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν μεγέθους των 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Μέχρι που στις 13 Αυγούστου έγινε ο καταστροφικός σεισμός των 7,2 που στοίχισε την ζωή σε 871 ανθρώπους και τον τραυματισμό 1690 κατοίκων σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη. Κυριολεκτικά τα νησιά ισοπεδώθηκαν με ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο καθηγητής Βαρώτσος απαντά: «Βεβαίως» και συμπληρώνει πως: «Εκεί υπάρχουν και επιμέρους παρακλάδια» (εννοώντας μικρά ρήγματα).

-Μπορούν, δηλαδή, αυτά τα «παρακλάδια» να ενισχύσουν την διεγερσιμότητα του μεγάλου ρήγματος και να προκαλέσουν μεγαλύτερο σεισμό;

«Βεβαίως και μπορούν» είναι η απάντηση του καθηγητή Βαρώτσου ο οποίος μας παραπέμπει στην Βιβλιογραφία για τον καταστροφικό εγκέλαδο της Κεφαλονιάς του 1853.

«Στην Κεφαλονιά όταν έγινε ο σεισμός του ‘53 είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι και εν συνεχεία ο τρίτος ήταν ο καταστροφικότατος», λέει ο καθηγητής.

Σε ότι αφορά στην διαφορετική καταγραφή που έχει γίνει ως προς το μέγεθος του σεισμού στη Λευκάδα –οι μεν δίνουν 6,1 και οι δε 6,5- ο καθηγητής Βαρώτσος θεωρεί πως αυτό εξηγείται καθώς χρησιμοποιούνται «διαφορετικά είδη φυσικών μεγεθών» ως προς την καταγραφή.

Το ΒΑΝ δεν διαθέτει σταθμό στην Λευκάδα εδώ και 22 χρόνια. Λειτουργεί ακόμη ένας στα Γιάννενα και ένας ακόμη στον Πύργο Ηλείας.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν εννέα σταθμοί.

Για την παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης για την περιοχή της Αττικής, υπάρχουν δύο σταθμοί του ΒΑΝ, ένας στην Κερατέα κι ένας ακόμη στο Λουτράκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Σχετικές ειδήσεις