ΣΕΙΣΜΟΙ

Σεισμός Ιωάννινα: Ο Εγκέλαδος «χτύπα» ανά 20 λεπτά

Σεισμός Ιωάννινα: Ο Εγκέλαδος «χτύπα» ανά 20 λεπτά

Εφιαλτικό βράδυ για τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, μετά τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και τώρα. Συγκεκριμένα, σε εκατοντάδες μετρώνται οι μετασεισμοί που έχουν χτυπήσει την πόλη των Ιωαννίνων από χθες το βράδυ, όπωςαποτυπώνεται και στον«απολογισμό» της μετασεισμικής ακολουθίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στους δρόμους και στις πλατείες ξενύχτησαν οι κάτοικοι της Ηπείρου, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 Ρίχτερ, μόλις 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ήπειρο, σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου(15/10), βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

17192856

Από τις 03.30 τα ξημερώματα της Κυριακής (16/10) εκατοντάδες κάτοικοι των Ιωαννίνων βγήκαν στους δρόμους, καθώς η σεισμική δραστηριότητα ήταν ιδιαιτέρως έντονη και μάλιστα με ισχυρές δονήσεις.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι μετασεισμικές δονήσεις κυμαίνονται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ξημέρωσαν στις πλατείες οι κάτοικοι

Στους δρόμους της πόλης κατά τις πρώτες πρωινές ώρες είχε δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα καθώς οι περισσότερες οικογένειες είχαν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονταν στην παραλίμνια περιοχή.

DSC04500

Σε επιφυλακή παραμένει μέχρι και τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό

Άγνωστα είναι τα χαρακτηριστικά του ρήγματος που έδωσε το μεγάλο σεισμό στα Ιωάννινα, ο οποίος «ταρακούνησε» τη Δυτική Ελλάδα.

Το κύριο χαρακτηριστικό του σεισμού είναι η έντονη μετασεισμική ακολουθία.

Όπως τόνισε στο newsbomb.gr ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας- ο οποίος έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή.

Το ρήγμα το οποίο έδωσε το σεισμό θεωρείται, όπως είπε ο κ. Λέκκας, «ανάστροφο ρήγμα» και μέχρι σήμερα δεν είχε δώσει κανένα άλλο σεισμό στην περιοχή.

«Δεν έχουμε ιδιαίτερα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά του ρήγματος» πρόσθεσε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το φαινόμενο θα εξελιχθεί ομαλά.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω των τοπικών συνθηκών και δευτερευόντως εξαιτίας του ότι είχε μικρό εστιακό βάθος.

Προειδοποίηση - «βόμβα» Παπαζάχου

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Να παραμείνουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί και να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών, λόγω του ισχυρού σεισμού.

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες η Πολιτική Προστασία

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε σήμερα (16/10/2016) το πρωί, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τον ισχυρό σεισμό 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το βράδυ του Σαββάτου (15/10) την περιοχή και την έντονη σεισμική δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη.

Το Συντονιστικό Όργανο συνιστά επίσης στους πολίτες για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο.

Στο Συντονιστικό Όργανο συζητήθηκαν, επίσης, οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί και για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.

2. Αναβάλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα Κυριακή 16 Οκτωβρίου. Ειδικά για το παιχνίδι ποδοσφαίρου της Super League ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός έχει προταθεί στη διοργανώτρια Αρχή να μη διεξαχθεί ούτε αύριο Δευτέρα.

3. Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.

4. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.

Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

5. Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.

6. Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από αύριο θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

Το Συντονιστικό Όργανο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και με τα έως τώρα δεδομένα θα επανεκτιμήσει αύριο την κατάσταση.

Κλειστά για δύο ημέρες τα δικαστήρια

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε ότι για «προληπτικούς λόγους που συνδέονται με την αποφυγή συνωστισμού πλήθους σε δημόσιους χώρους και υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων, για τη διευκόλυνση του ελέγχου ύπαρξης τυχόν ζημιών στα οικεία δικαστικά κτίρια, καθώς και για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των διαδίκων, των συνηγόρων τους και των μαρτύρων, αναστέλλεται, μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων και του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας από το πρωί της 17ης Οκτωβρίου έως και την 19η Οκτωβρίου 2016».

«Εφόσον κριθεί αναγκαίο» σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης «ο χρόνος της ως άνω αναστολής θα παραταθεί με νέα σχετική πράξη του Υπουργού».

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις

Το βασικό είναι πως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ούτε τραυματισμοί, ωστόσο όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr, υπήρξαν ζημιές σε σπίτια του δήμου Πωγωνίου, όπου και εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού.

Όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, ζημιές παρατηρήθηκαν και στην Ιερά Μονή Βελλάς, στο Καλπάκι Πωγωνίου, η οποία έχει χτιστεί τον 11ο αιώνα.

17192853

Παράλληλα, το epirusgate.blogspot.gr αναφέρει πως σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

DSC04499

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.

Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».

Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Πηγή φωτογραφιών: AME - APE, epirusgate, epiruspost

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ιωάννινα - Δήμαρχος Πωγωνίου: Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στο δήμο

Σεισμός Ιωάννινα: Σε δρόμους και πλατείες οι κάτοικοι

Σεισμός Ιωάννινα: Ισχυροί μετασεισμοί μετά τα 5,2 Ρίχτερ

Σχετικές ειδήσεις