ΣΕΙΣΜΟΙ

Παναγιώτης Βαρώτσος: Σεισμοί έως 8 Ρίχτερ μπορεί να «χτυπήσουν» την Ελλάδα

Παναγιώτης Βαρώτσος: Σεισμοί έως 8 Ρίχτερ μπορεί να «χτυπήσουν» την Ελλάδα

«Τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί να συμβούν», δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής, Παναγιώτης Βαρώτσος.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 Ρίχτερ, άφησε ο Παναγιώτης Βαρώτσος, μιλώντας στο ΤΕΙ της Αθήνας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ένωσης Φυσικών, αναφέρει η εφημερίδα "Espresso".

«Στην Ελλάδα, το 1926 είχαμε το σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Νότου, στη Ρόδο, ενώ 20 χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα», δήλωσε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας: «Γίνονται λοιπόν σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν. Αυτό που δεν μπορέι να έχουμε είναι σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, όπως είχαμε στην Ιαπωνία», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Βαρώτσος.

Επεσήμανε δε, ότι ένας σεισμός μπορεί να σημειωθεί και σε μια περιοχή που θεωρείται ασεισμική!

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς στην πατρίδα μας έχουμε αυτή την εμπειρία. Το διήμερο 11-12 Μαΐου 1995, η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχει διοργανώσει ένα διεθνές συνέδριο για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της ομάδας ΒΑΝ. Σε εκίνο το διεθνές συνέδριο η ομάδα ΒΑΝ ανακοίνωσε ότι έχει ένα πολύ ισχυρό σήμερα από τον σταθμό της στα Ιωάννινα και ότι περίμενε έναν σεισμό της τάξης των 6 με 6,5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή. Στις 13 Μαΐου συνέβη ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή Κοζάνης - Γρεβενών. Αυτή η περιοχή δεν είχε δώσει σεισμό για πάνω από 1.000 χρόνια και θεωρούνταν κλασικό παράδειγμα ασεισμικής περιοχής», τόνισε ο κ. Βαρώτσος.

Σχολιάζοντας τις αναφορές Αμερικανών για ένα «σεισμικό» 2018, ο καθηγητή είπε πως δεν αφορούν προβλέψεις αλλά μια στατιστική μέθοδο σύμφωνα με την οποία όταν επιβραδύνεται η περιστροφή της Γης, τότε αυξάνεται ο αριθμός των σεισμικών γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: Espresso

Σχετικές ειδήσεις