ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του ενιαίου μισθολογίου

Στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του ενιαίου μισθολογίου

Η πρώτη προσφυγή κατά του ενιαίου μισθολογίου που καθιερώθηκε με το Ν.4024/2011 κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην προσφυγή την οποία υπογράφουν 8.108 υπάλληλοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και 932 υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με τα σωματεία τους υποστηρίζεται ότι με το ενιαίο μισθολόγιο «οι αποδοχές τους περικόπτονται αιφνιδίως μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις που ήδη έχουν οδηγήσει στη μείωσή τους από το Μάρτιο του 2010 (Ν. 3833/2010) και εφεξής, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται πλέον με τον πιο βίαιο τρόπο κάθε οικογενειακός και προσωπικός προγραμματισμός, ενώ δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις δαπάνες τους».

Στην πολυσέλιδη προσφυγή, η οποία ξεπερνά τις 1.000 σελίδες σημειώνεται, μάλιστα, ότι πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια για αγορά κατοικίας και στους οποίους για το λόγο αυτό γίνονται κρατήσεις από τη μισθοδοσία τους, φτάνουν στο σημείο να λαμβάνουν μηδενικές ή αρνητικές μισθοδοσίες (αποδοχές).

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες το ενιαίο μισθολόγιο προσκρούει σε σειρά συνταγματικών διατάξεων καθώς και στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του Πολίτη προς το κράτος, της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας και της διαφάνειας.

Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, το νέο μισθολόγιο είναι αντίθετο και στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την περιουσία στην έννοια της οποίας υπάγεται και ο μισθός, όπως αντίθετο είναι και στο άρθρο 8 του Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα. Ακόμη, παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας 87, 98 και 150 που προστατεύουν την εργασία και τα δικαιώματα (αποδοχές, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων, καθώς και τους κοινοτικούς νομοθετικούς κανόνες όπως είναι η ευρωπαϊκής οδηγία 2002/14/ΕΚ.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι με το Ν. 4024/2011 αφαιρείται, επίσης, το κατοχυρωμένο δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι οι προσφεύγοντες μαζί με το νόμο και την υπουργική απόφαση προσβάλλουν και τα ατομικά τους φύλλα μισθοδοσίας των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2012, ενώ ζητούν οι προσφυγές τους να συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι το ενιαίο μισθολόγιο είναι ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος.