ΕΛΛΑΔΑ

Στο κενό το αίτημα αποφυλάκισης του Δ. Καπράνου

Στο κενό το αίτημα αποφυλάκισης του Δ. Καπράνου

Στο... κενό έπεσε η προσπάθεια του πρώην προέδρου του Ταμείου Συντάξεως Εργαζομένων στον Τύπο (ΤΣΠΕΑΘ) Δημήτρη Καπράνου, ο οποίος κατηγορείται στην υπόθεση των ομόλογων, να αποφυλακιστεί με όρους.

Με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών επικύρωσε την εισήγηση του εισαγγελέα κ. Καραγιάννη ο οποίος ζητούσε να παραμείνει έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο δημοσιογράφος ο οποίος κατηγορείται για την αγορά από το Ταμείο, δομημένου ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ, τον Ιούλιο του 2006 κρίθηκε προφυλακιστέος, στις 10 Νοεμβρίου, μετά την απολογία του στον εφέτη ειδικό ανακριτή κ. Λέκκα για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις. (σ.σ απιστία, απάτη, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και δωροδοκία).

Κι αυτό διότι, από την πορεία της ανάκρισης προέκυψαν σε βάρος του κατηγορουμένου στοιχεία που τον συνδέουν με εμβάσματα ύψους 1,887 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στην Ελβετία αμέσως μετά την αγορά του επίμαχου ομολόγου.

Ειδικότερα, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τη διαβίβαση στο Εφετείο στοιχείων από την Ελβετία, προέκυψε ότι στο όνομα του Δημήτρη Καπράνου εμβάστηκαν λίγες μόλις μέρες μετά την αγορά του ομολόγου ποσά ύψους 1,887 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς του στις τράπεζες HSBC Λονδίνου, Midland Πειραιά και Vontobel Γενεύης. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε πως τα χρήματα ακολούθησαν «διαδρομή» από πρόσωπο που φέρεται να σχετίζεται με την χρηματιστηριακή εταιρία «Τρωύλος», και το οποίο μεσολάβησε για την αγορά του ομολόγου, προς άλλο πρόσωπο, φίλο του Καπράνου και πρώην πρόεδρο κρατικού Νοσοκομείου. Ο πρώην κρατικός λειτουργός φαίνεται στη συνέχεια να εμβάζει μέρος του ποσού αυτού στον Καπράνο στους τρεις λογαριασμούς που του αποδίδονται.

Από την πλευρά του, πάντως ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος υποστηρίζει πως το ποσό αυτό προέρχεται από πώληση περιουσιακών του στοιχείων (τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών) και πως επρόκειτο να ηγηθεί εκδοτικού συγκροτήματος που οργάνωναν τα δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδρομή των εμβασμάτων. Υποστηρίζει επίσης πως το δομημένο ομόλογο δεν προκάλεσε ζημιά στο Ταμείο και ότι πωλήθηκε σε ποσό λίγο παραπάνω από αυτό που δαπανήθηκε για την αγορά του.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κληθούν σε απολογία οι δυο νόμιμοι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρίας Τρωύλος.