ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Ιανός: Δραματική η κατάσταση στη Φθιώτιδα - Μάχη για να σωθούν ζωές και περιουσίες

Κακοκαιρία Ιανός: Δραματική η κατάσταση στη Φθιώτιδα - Μάχη για να σωθούν ζωές και περιουσίες

Κόπηκε στα δύο η Εθνική Οδός Λαμίας - Καρπενησίου - Δραματική η κατάσταση σε Λιανοκλάδι, Στίρφακα, Ζηλευτό και Παλιούρι - Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε ο χειριστής μηχανήματος 

Πάνω από 7 ώρες παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας μας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι της Παρασκευής (18/09) και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Κόπηκε στα δύο η εθνική οδός Λαμίας - Καρπενησίουlamiareport.gr

Οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν σε ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Λειανοκλάδι: Καλούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Να μην μετακινηθούν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας ενημερώνουν, μέσω μεγαφώνων, τους κατοίκους του χωριού, σύμφωνα με το tvstar.gr.

Μάλιστα, μέσα από τα μεγάφωνα του πρώην Δημαρχείου Λειανοκλαδίου ενημερώνουν τους πολίτες που μένουν σε υπόγεια και ισόγεια να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους και να διανυκτερεύσουν σε ένα πιο ασφαλές κατάλυμα.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμων σε εργοτάξιο

Τέσσερις εργαζόμενοι στο έργο του αυτοκινητόδρομου Ε65, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του lamiareport.gr έχουν εγκλωβιστεί στο εργοτάξιο που υποστηρίζει την υπό κατασκευή δίδυμη σήραγγα.

Το ευτύχημα είναι ότι δεν εγκλωβίστηκαν στο κομμάτι της σήραγγας που έχει πάρει νερά. Για τον απεγκλωβισμό τους έχει σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την 7η ΕΜΑΚ, ενώ στο διάβα τους διέσωσαν οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στην πλημμυρισμένη οδό μετά της γέφυρα της Στίρφακας.

Πλημμύρισαν σπίτια στα Λουτρά Υπάτης

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Από τη δυνατή νεροποντή κλήθηκε το Πυροσβεστικό κλιμάκιο προκειμένου να απομακρύνει με ασφάλεια τους μικρούς μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, από το σχολείο τους, σύμφωνα με το lamianow.gr.

Λουτρά Υπάτης: Πυροσβέστες έβγαλαν αγκαλιά τους μαθητές από το Δημοτικό Σχολείοlamianow.gr

Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε ο χειριστής με το μηχάνημα

Στο χωριό Ζηλευτό πλημμύρισαν σπίτια, ενώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν άνθρωπο, ο οποίος σώθηκε χάρη στην ψυχραιμία του χειριστή μηχανήματος που κατάφερε να τον συγκρατήσει βάζοντας μπροστά τον κουβά από την μπουλντόζα.

Λαμία: Χείμαρρος παρέσυρε άτομο και τον έσωσε ο χειριστής με το μηχάνημα

Στο Ζηλευτό επίσης ένα τζιπάκι παρασύρθηκε και σφηνώθηκε κάτω από μια γέφυρα, ενώ τα νερά έχουν μπει σε πολλές αυλές και σπίτια.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Όρθρυ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για την Αττική