ΕΛΛΑΔΑ

«Σύγχρονος φιλέλληνας» ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

«Σύγχρονος φιλέλληνας» ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Μεγάλη Αίθουσα τελετών.

Ο νυν ευρωβουλευτής των Πρασίνων και πρώην «κόκκινος Ντάνι» του Μάη του '68, παρουσίασε τις απόψεις του για την Ελλάδα, μέσω ενός φανταστικού διαλόγου με τον Σωκράτη.

«Την ώρα που ερχόμουν για το Πανεπιστήμιο είχα μία μεταφυσική συνάντηση με τον Σωκράτη», ξεκίνησε την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο ο Κον Μπεντίτ. Ο Σωκράτης τον ρώτησε τι συμβαίνει στην Ευρώπη και βρίσκεται ολόκληρη η ήπειρος σε τέτοια αναταραχή.

«Αγαπητέ μου Σωκράτη, δεν είναι μόνο ότι η Ευρώπη περνάει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, είναι ότι θεωρούν υπεύθυνη την Ελλάδα, ότι τους έσπρωξε στο χείλος του γκρεμού», απάντησε ο Γάλλος ευρωβουλευτής.

Αναρωτώμενος γιατί οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών περίμεναν δύο ολόκληρα χρόνια για να δράσουν, ανέφερε πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν απασχολημένη με τις εσωτερικές εκλογές στη χώρα της, όταν ξεσπούσαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης.

Ο Κον Μπεντίτ αναρωτήθηκε επίσης για το Κυπριακό, γιατί σε ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν αναζητήθηκαν ποτέ λύσεις.

Υποστήριξε ότι οι περικοπές σε Παιδεία και Υγεία είναι «βραδυφλεγείς βόμβες» σε αντιπαραβολή με τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, όπως υποβρύχια και φρεγάτες που αγοράζουν οι Έλληνες από εταιρείες, όπως είπε.

Σωκράτης και Κον Μπεντίτ «συζήτησαν» ακόμα και για την κλιματική αλλαγή. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής σημείωσε ότι όσο δεν καταλαβαίνουμε πώς οικολογική και οικονομική πολιτική συνδέονται, τόσο θα αποτυγχάνουμε να βρούμε λύσεις.

Τέλος, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πληρώνουν τώρα την έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ τους και αναρωτήθηκε αν ο «κρατικοκυριαρχισμός» είναι η νέα μας θρησκεία. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το πρόβλημα σήμερα είναι η απώλεια πολίτικης αυτονομίας και είπε ότι οι πολίτες πρέπει να κατακτήσουν ξανά τον δημόσιο δημοκρατικό χώρο. «Πρέπει να ξαναμάθουμε- κατέληξε -να σκεφτόμαστε και να ορίζουμε το κοινό καλό».

Ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης υποδέχθηκε τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ενώ η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Γλυκερία Σιούτη, η οποία παρουσίασε την προσωπικότητα του τιμώμενου, χαρακτήρισε τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ως «σύγχρονο φιλέλληνα».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας και κατέληξε λέγοντας πως θα πρέπει να αναζητήσουμε μια εξουσία ενεργή, που θα ανοίγει δρόμους εκεί όπου όλοι θα θεωρούν ότι υπάρχει αδιέξοδο. Μια εξουσία με φαντασία, όπως το γνωστό σύνθημα του Μάη του '68 «Η φαντασία στην εξουσία».