ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν το DNA για να φωτίσουν τις έρευνες!

Ψάχνουν το DNA για να φωτίσουν τις έρευνες!

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των θρασύτατων ληστών που «χτύπησαν» το πρωί της Παρασκευής το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία.

Οι άνδρες της Αστυνομίας επικεντρώνουν τις έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, σε στεριά και θάλασσα με την κινητοποίηση να περιλαμβάνει μπλόκα και ελέγχους στην Εθνική οδό.

Οι εργασίες λήψης αποτυπωμάτων από άνδρες της Ασφάλειας συνεχίστηκαν στην είσοδο και τους χώρους από όπου πέρασαν οι ληστές του μουσείου. Άλλο συνεργείο της Αστυνομίας περπάτησε τη διαδρομή απέναντι από την είσοδο, όπου εικάζεται ότι ακολούθησαν οι άγνωστοι δράστες, εντοπίζοντας στο δρόμο πλαστικές σακούλες τις οποίες και κατέγραψαν ως πιθανά στοιχεία, που σχετίζονται με αυτούς.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, η Διεύθυνση του Μουσείου ήδη παρήγγειλε νέες κλειδαριές και συνεργάζεται με τεχνικούς για την αποκατάσταση των ζημιών στις βιτρίνες, όπου φυλάσσονταν τα κλαπέντα πολύτιμα αντικείμενα.

Το προφίλ των δραστών?

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των δύο κουκουλοφόρων ληστών, που εισέβαλαν στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και άρπαξαν 65 εκθέματα.

«Θέλουμε να φτιάξουμε το προφίλ για να ξέρουμε ποιους κυνηγάμε», τονίζει αστυνομικός που μετέχει στις έρευνες και προσθέτει: «Μέχρι τώρα στήναμε μπλόκα και ελέγχαμε αυτοκίνητα χωρίς ουσιαστικά να ξέρουμε ποιους ζητάμε». Από τα καρέ του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης όπου αποτυπώνονται καθαρά οι κινήσεις των δύο ληστών αλλά και την κατάθεση της 47χρονης υπαλλήλου προκύπτει ότι:

* Ο ένας είναι σίγουρα αλλοδαπός καθώς μιλούσε σπαστά ελληνικά ενώ ο άλλος πιθανότατα Έλληνας ή αλλοδαπός που γνώριζε τέλεια τα ελληνικά.

* Οι κάμερες έδειξαν ότι ο ένας ήταν ψηλός, γύρω στο 1,87, εύσωμος, ενώ ο συνεργός του γύρω στο 1,70 με 1,75, πιο αδύνατος και με συνηθισμένα χαρακτηριστικά.

* Τα καρέ έδειξαν ότι δεν φορούσαν τελικά ίδια ρούχα. Και αυτό γιατί μόνο ο ένας φόραγε στολή παραλλαγής, ενώ ο άλλος κανονικά σκουρόχρωμα ρούχα.

* Δεν ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμοι και έδειχναν εντελώς εκτός κλίματος σε ό,τι έχει να κάνει με επαγγελματικά χτυπήματα σε αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που φάνηκε όταν δεν κατάφεραν να μάθουν από τη φύλακα του μουσείου πού βρίσκονται τα αντικείμενα που ήθελαν να αρπάξουν. Έχασαν τον έλεγχο και άρχισαν να σπάνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους για να αρπάξουν τελικά τα 65 κομμάτια.

* Σε όλη τη διάρκεια της ληστείας που κράτησε περίπου επτά λεπτά δεν έβγαλαν ούτε μία στιγμή τις κουκούλες, γεγονός που δεν επιτρέπει στους διώκτες τους να έχουν την εικόνα για τα χαρακτηριστικά τους.
Για πληροφορίες?

Σε αναζήτηση πληροφοριών η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε δύο τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες που τυχόν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση. Συγκεκριμένα η Αστυνομία καλεί όσους πολίτες γνωρίζουν, ανώνυμα ή επώνυμα, οποιαδήποτε πληροφορία σχετική με την υπόθεση να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί κάθε μέρα από τις 08.00 έως τις 23.00.