ΕΛΛΑΔΑ

Τι παίζεται με το κτήριο της ΚΕΔ στη Θηβών...

Τι παίζεται με το κτήριο της ΚΕΔ στη Θηβών...

Προκλητική, ρατσιστική και πολιτικά απαράδεκτη χαρακτηρίζεται από τους τοπικούς παράγοντες του Πειραιά, της Νίκαιας και του Ρέντη, η σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση σχετικά με την πιθανότητα μετεγκατάστασης των δικαστηρίων Πειραιά, στο κτίριο των πρώην αποθηκών «Κεράνη» επί της λεωφόρου Θηβών 196-198.

Το κτίριο βρίσκεται μέσα σε οικιστική ζώνη των εργατικών πολυκατοικιών στην ενορία των Τριών Ιεραρχών της Κοκκινιάς και σε μια περιοχή η οποία υποτίθεται πως πρέπει να αναβαθμιστεί, σύμφωνα και το ρυθμιστικό σχέδιο.

Η πρόταση Παπαϊωάννου

Οριστική λύση στη στέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά επιδιώκει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ζητεί να παραχωρηθεί στο υπουργείο το κτίριο των παλιών καπναποθηκών «Κεράνη» για να στεγαστεί το σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.

Σήμερα, οι υπηρεσίες στεγάζονται σε 8 διαφορετικά κτίρια και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 1.140.000 ευρώ ετησίως (95.000 μηνιαίως). Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει την παραχώρηση του κτιρίου από τον περασμένο Ιούλιο αλλά από το υπουργείο Οικονομικών έθεταν προσκόμματα με αποτέλεσμα να μην προχωράει η λύση της στέγασης όλων των υπηρεσιών, κάτι το οποίο είχε επιδιωχθεί και από τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο με σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Σε περίπτωση που δρομολογηθεί η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι εντός 2 ή 3 μηνών θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και «θα έχει δοθεί μια οριστική απάντηση σε ένα χρόνιο πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης στο δήμο του Πειραιά».

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου με άλλη επιστολή του προς τον υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο ζητεί την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζεται σήμερα η Σχολή Εθνικής Άμυνας (κτίριο που ανήκει στο συγκροτήματα των κτιρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων) προκείμενου να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των υπηρεσιών του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο κ. Παπαϊωάννου με την επιστολή παρακαλεί τον συνάδελφό του να ικανοποιηθεί το σχετικό του αίτημα όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε «από το νέο δικαστικό έτος να δοθεί μια οριστική και άριστη απάντηση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης και λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Τι συνέβη με τον Παντελή Οικονόμου

Για να ξεκαθαριστεί πάντως η κατάσταση με το θέμα του κτηρίου της ΚΕΔ στην Κοκκινιά ας δούμε τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για γεγονότα πρωτοφανή και απαράδεκτα, λες και θεωρούν ορισμένοι τους κατοίκους στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη σαν να είναι πολίτες β' κατηγορίας με την απαράδεκτη και ρατσιστική στάση τους.

Το περασμένο Νοέμβριο, η τοπική κοινωνία είχε δει με πολύ θετικό μάτι την πρόταση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, να μεταφέρει τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου στο πλήρως ανακατασκευασμένο κτίριο που καλύπτει εμβαδόν 45.000 τ.μ, περιβάλλεται από 9 στρέμματα χώρων πρασίνου και αποτελεί ένα ίσως από τα μοναδικά πράσινα οικόπεδα του ελληνικού Δημοσίου.

Μια τέτοια πιθανότητα θα σήμαινε την μετεγκατάσταση 2.300 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε δύο κτίρια επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα και σε 50 διάσπαρτα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.Το ελληνικό Δημόσιο καταλαμβάνει σήμερα ενοίκια που ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ για να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους για να κάνουν ψώνια στο Σύνταγμα ή να πίνουν καφέ στο Μοναστηράκι. Πού συγκρίνονται τα 95.000 ευρώ ετησίως για τα δικαστήρια Πειραιά κύριοι υπουργοί με τα 7 εκατ.; Ποιος μας κάνει πλάκα;

Την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου επιβάλλει συντεταγμένη φτώχεια σε μισθωτούς και συνταξιούχους κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι είναι πατρίκιοι, απαγορεύουν την δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να εγκατασταθεί σε κτίριο της παρουσίας του και επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο με 7 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για να μην μετακινηθούν από το Σύνταγμα απ' όπου φεύγουν σε κάθε απεργία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και σε επεισόδια.

Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι κάποιοι επωφελούνται από αυτά τα «χρυσά» μισθώματα.

Τι λένε παράγοντες του Δήμου

Συνεργάτες του Δημάρχου Νικαίας - Ρέντη, κ. Γιώργου Ιωακειμίδη εκτιμούν ότι η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά σε αυτό το κτίριο θα σημάνει τη ραγδαία υποβάθμιση της περιοχής από τα Καμίνια μέχρι το χώρο των Τ.Ε.Ι και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας, σε μια περιοχή που πλήττεται ήδη από την φτώχεια.
Στη ζώνη γύρω από το κτήριο υπάρχουν επίσης χώροι μαζικής ψυχαγωγίας (Village, Allou Fun Park, σούπερ μάρκετ, παιδικές χαρές και εκκλησίες), γεγονός το οποίο θα έπρεπε να απασχολήσει όσους θέλουν την εγκατάσταση των δικαστηρίων εκεί. "Αν γίνει μια απόδραση ή μια καταδίωξη πού θα προσπαθήσουν να διαφύγουν οι υπόδικοι; Μήπως στα σημεία που συγκεντρώνεται ο κόσμος; Μήπως θα προκύψει πρόβλημα ασφαλείας για τα παιδιά αλλά και για τους κατοίκους; Μήπως θα παρατηρηθούν φαινόμενα συγκέντρωσης ναρκομανών, διαρρήξεις και ληστείες;" λένε στελέχη της δημοτικής αρχής, κρίνοντας όσα συμβαίνουν σε περιοχές με ελλειπή αστυνόμευση δίπλα σε δικαστήρια.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του Δήμου Πειραιά επισημαίνουν ότι μια ακόμη φορά, οι φωστήρες της κυβέρνησης εκδικούνται τον Πειραιά. Αντί να δοθεί μια αναπτυξιακή ώθηση σε μια κρίσιμη περιοχή όπως είναι η Κοκκινιά, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της «πράσινης» ζώνης από αυτήν του Νέου Φαλήρου μέχρι το λόφο Σελεπίτσαρι, τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου, την καταδικάζουν στην εγκληματικότητα και στην παρακμή.

Το ιστορικό

Να πούμε για την ιστορία ότι το κτίριο αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998 όταν ύστερα από πρόταση του τότε υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Κώστα Λαλιώτη εμελετάτο η μετεγκατάσταση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρότι δόθηκαν 35 εκατ. ευρώ, οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών και πάλι, επιβάρυναν το Δημόσιο με μισθώματα, προς όσους νοίκιαζαν γραφεία στις διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το 2004 ακολούθησαν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές του υπουργείου Πολιτισμού και το 2011 από συνδικαλιστές του υπουργείου Εργασίας.

Είναι προφανές ότι τόσοι βουλευτές και τόσοι υπουργοί από το 1998 μέχρι το 2011 δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα παιδαριώδη επιχειρήματα των συνδικαλιστών του Δημοσίου. Πότε το κτήριο είναι μακρυά, πότε δεν έχει ταβερνάκια τριγύρω, πότε δεν έχει μαγαζιά, πότε δεν έχει συγκοινωνίες και πότε δεν έχει χώρους στάθμευσης. Πάνε καλά; Οι εργάτες στα εργοστάσια που φεύγουν από τα σπίτια τους για να πάνε στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα, στη Μάνδρα, τη Μαγούλα ή το Σχηματάρι τι είναι δηλαδή; Μήπως ορισμένοι από τους εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων στον "σκληρό πυρήνα" των υπηρεσιών, από αγωνιστές έγιναν κοινωνοί της νομεγκλατούρας;

Και μετά οι πολιτικοί: Αν δεν τα βγάζουν πέρα με τους συνδικαλιστές, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Τρόικας; Θέλουν να θεωρηθούν πολιτικώς άγουροι και άβουλοι; Οι βουλευτές Α' και Β' Πειραιά θέλουν να χρεωθούν με πολιτικό κόστος και κριτική που δεν πρέπει να τους βαρύνει; Διότι εδώ προφανώς και κάτι τρέχει.

Κάποιοι προωθούν σκόπιμα το κοινωνικό χάσμα αν λφθούν υπ' όψιν οι μετεγκαταστάσεις άλλων υπουργείων σε «σικ» οικόπεδα όπως είναι του Μαρούσι, κοντά σε εμπορικά και εκθεσιακά κέντρα. Τότε οι αντιδράσεις ήταν μηδαμινές συγκριτικά με αυτές που έχουν σημειωθεί για το κτίριο της ΚΕΔ στην Κοκκινιά.

Είναι τόσο άχρηστοι, τόσο άξεστοι και τόσο ρατσιστές ορισμένοι;
Σημειώστε τη διαφορά: Το υπουργείο Οικονομικών προτιμά να δίνει σε ενοίκια προς ιδιώτες 7 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης δήθεν "κόπτεται" για 95.000 ετησίως ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει παλιά κτήρια αποθηκών εντός της λιμενικής ζώνης του Πειραιά όπου υποτίθεται ότι θα γίνουν εμπορικά κέντρα και "θεάματα" σε μια πόλη που παρακμάζει.

Όσον αφορά στα "προβλήματα στατικότητας" του παλαιού κτηρίου, αυτά συνήθως διαπιστώνονται όταν πρέπει να ληφθούν "πολιτικές αποφάσεις". Κάπως έτσι πήγε να χαθεί από το Δήμο Πειραιά το νεοκλασσικό κτήριο στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και Κανθάρου, αλλά κατόπιν μιας σοβαρότερης έρευνας περισώθηκε και κοσμεί το κέντρο της πόλης.

Αυτά προς σκέψη και θα επανέλθουμε κ. υπουργοί...