ΕΛΛΑΔΑ

Πουλούσαν πετρέλαιο κίνησης από ορυκτέλαιο και θείο

Πουλούσαν πετρέλαιο κίνησης από ορυκτέλαιο και θείο

Συνελήφθησαν μέλη του κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων, η δράση του οποίου αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν ερευνών που διεξήγαγε το ΣΔΟΕ.


Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος φέρεται ένας 53χρονος ιδιοκτήτης εταιρίας εμπορίας και τυποποίησης λιπαντικών, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη φυλακή για υπόθεση πλαστογραφίας.

Συγκεκριμένα σε έφοδο των διωκτικών αρχών συνελήφθησαν ο γιος του, η λογίστρια της εταιρίας, δύο πακιστανοί εργαζόμενοι, ένας τούρκος οδηγός φορτηγού και αναζητείται και η κόρη του 53χρονου.

Οι εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης άσκησαν σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για λαθρεμπορία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το κύκλωμα κατηγορείται ότι πωλούσε επικίνδυνο καύσιμο για το περιβάλλον, με το οποίο γέμιζαν πετρελαιομηχανές τουρκικών φορτηγών, ενώ οι δράστες παρασκεύαζαν μείγμα ορυκτέλαιων με θείο και το πουλούσαν στη μισή τιμή του κόστους του πετρελαίου κίνησης.

Σε διάστημα δεκατεσσάρων μηνών η εταιρεία διέθεσε πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα, ενώ τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι έρευνες του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελία ότι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, που βρίσκονται στο 40ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας, γινόταν διάθεση καυσίμου σε οδηγούς τουρκικών φορτηγών που περνούσαν από το σημείο κατά τη διέλευσή τους προς ή από την Τουρκία.

Τα στελέχη του ΣΔΟΕ ανακάλυψαν υπόγεια κρυφή δεξαμενή στην οποία γινόταν η ανάμειξη των λιπαντικών με θείο, το οποίο στη συνέχεια διατίθετο στο εμπόριο.