ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση της Ελλάδας για τα στατιστικά της στοιχεία

Δέσμευση της Ελλάδας για τα στατιστικά της στοιχεία

Την έγκριση της στην ελληνική δέσμευση για «Αξιόπιστα Στατιστικά Δεδομένα», η οποία υιοθετήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο και υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα δεσμέυτηκε μεταξύ άλλων να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη συμβουλευτική Αρχή για τα στατιστικά δεδομένα προκειμένου να εποπτεύει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πρακτικών από το ελληνικό στατιστικό σύστημα, δηλαδή από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Έτσι η Ελλάδα έγινε η πρώτη μεταξύ των κρατών μελών που υπογράφει αυτή τη δέσμευση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει επίσης να προτείνει μια τροποποίηση του Κανονισμού της ΕΕ για τα Στατιστικά Δεδομένα, απαιτώντας από όλα τα κράτη μέλη να υπογράψουν παρόμοιες δεσμεύσεις στο μέλλον.

Η Κομισιον σημειώνει ότι η «απόφαση που εκδόθηκε σήμερα, αναγνωρίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων από το 2010, η οποία επιτεύχθηκε εξαιτίας, μεταξύ άλλων, ενός κοινού πλαισίου δράσης μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat». Παράλληλα η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει «τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα στο τομέα των στατιστικών δεδομένων και θα παρακολουθεί την υλοποίηση της εφαρμογής της Δέσμευσης για Αξιόπιστα Στατιστικά Δεδομένα».