ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Μαραθώνιος Γενεύης: Μια 60χρονη Ελληνίδα τρέχει για τα παιδιά της Ιθάκης

Ιστιοπλοΐα Ιθάκη

Η μαραθωνοδρόμος Χριστίνα Ρίζου τρέχει για να υποστηρίξει την ιστιοπλοΐα και το νησί της Ιθάκης

Η Ιθάκη είναι το νησί που έχει ταυτιστεί με τον Οδυσσέα, τον πολυμήχανο βασιλιά της αρχαιότητας ο οποίος πέρασε ό,τι δοκιμασία συνάντησε μπροστά του για να επιστρέψει στο νησί του, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, όπως διηγείται ο Όμηρος στα έπη του.

Τέλος Μαΐου, η Ιθάκη θα δώσει το «παρών» στον Μαραθώνιο της Γενεύης μέσω της Χριστίνας Ρίζου, που τρέχει για να στηρίξει το νησί, τα παιδιά και την ιστιοπλοΐα, μέσω αυτής, της δικής της «Οδύσσειας».

«Πίστεψα πως τα παιδιά της Ιθάκης άξιζαν ιστιοπλοϊκό τμήμα»

Η Χριστίνα Ρίζου είναι μια γυναίκα που αγαπά τρία πράγματα - το τρέξιμο, την ιστιοπλοΐα και την Ιθάκη – και η οποία ετοιμάζεται, στα 60 της χρόνια, να τρέξει μαραθώνιο 42χλμ. στη Γενεύη στις 30 Μαΐου. Ο στόχος της είναι να εξασφαλίσει στους μικρούς ιστιοπλόους της Ιθάκης τα σκάφη που χρειάζονται για να κάνουν χωρίς προβλήματα την προπόνησή τους.

«Αγαπάω το τρέξιμο γιατί είναι ατομικό άθλημα και δεν θέλει συντονισμό με άλλους, όπως οι ομαδικές δραστηριότητες και αγαπάω την ιστιοπλοΐα καθότι ο πατέρας μου ήταν ιστιοπλόος ενώ και τα παιδία μου ήταν για χρόνια αθλητές στο χώρο αυτό» εξηγεί αρχικά η κυρία Ρίζου στο Newsbomb.gr.

H Χριστίνα Ρίζου (με τη γαλάζια μπλούζα) με τους φίλους που τη βοηθούν στην προπόνησή της

H Ιθάκη της… «προέκυψε» πριν από 13 χρόνια όταν διαπίστωσε ότι αν και νησί δεν είχε έναν ιστιοπλοϊκό τμήμα για παιδιά. Όπως εξηγεί με τη βοήθεια του τότε δημάρχου Γιώργου Βασιλόπουλου και του τότε προέδρου της Προόδου – και σημερινού δημάρχου του νησιού – Διονύση Στανίτσα, «πίστεψα ότι τα παιδιά της Ιθάκης άξιζαν ένα ιστιοπλοϊκό τμήμα».

Έκτοτε πέρασαν πολλοί άνθρωποι από το ιστιοπλοϊκό τμήμα της Προόδου, του αθλητικού ομίλου της Ιθάκης που δημιουργήθηκε το 1950, με την κυρία Ρίζου να επιστρέφει δυναμικά από το 2020 οπότε και βρέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο.

Τα παιδιά φέρνουν επιτυχίες, αλλά έχουν μόνο δύο σκάφη Laser

Το ιστιοπλοϊκό τμήμα της Ιθάκης καταγράφει συνεχείς επιτυχίες στους αγώνες που συμμετέχει και συχνά εμφανίζονται παιδιά που έχουν το ταλέντο και τις δυνατότητες να ξεχωρίσουν – αρκεί να έχουν και τα μέσα.

«Στον όμιλο» εξηγεί η κυρία Ρίζου στο Newsbomb.gr «υπήρχαν πολλά παιδιά που ήταν μικρά στην κατηγορία σκαφών Optimist και τώρα έχουν πάει στην κατηγορία σκαφών Laser. Για τους αθλητές αυτούς, όμως, υπάρχουν μόνο δύο σκάφη και ένα τρίτο που βουλιάζει. Οπότε για να κάνουν προπόνηση αυτά τα παιδιά πρέπει να περιμένουν με τις ώρες και να το κάνουν εκ περιτροπής».

Τα παιδια της Ιθάκης αγαπούν την ιστιοπλοΐα

«Θέλω να εμπνεύσω τα παιδιά και γι’ αυτό αποφάσισαν να αφιερώσω τον αγώνα στον όμιλο. Ταυτόχρονα, επειδή είναι πολύ δύσκολη η προπόνηση ζητώ από τους φίλους της Ιθάκης να με επιβραβεύσουν δίνοντας κάτι στον όμιλο για να βοηθήσουν τα παιδιά» συμπληρώνει η κυρία Ρίζου εξηγώντας το στόχο της.

Όπως εξηγεί σε αναρτήσεις τις στα social media για τον ιδιαίτερο αγώνα που θα δώσει στη Γενεύη, «η έλλειψη των απαιτούμενων σκαφών ενισχύει την απογοήτευση των αθλητών, ενίοτε δε ακυρώνει και την επιθυμητή συμμετοχή τους σε αγώνες».

«Η προσπάθεια των αθλητών δεν είναι στα φώτα»

Ο μαραθώνιος της Γενεύης δεν θα είναι ο πρώτος τον οποίο θα τρέξει η Χριστίνα Ρίζου. Το έχει κάνει και στο παρελθόν αλλά τραυματισμοί - «καθώς μαραθωνοδρόμος χωρίς τραυματισμούς δεν υπάρχει» - την κράτησαν πίσω.

«Είχα πολλά χρόνια να τρέξω. Ήθελα να το κάνω και πέρσι αλλά λόγω του κορονοϊού ακυρώθηκαν τα πάντα» μας λέει η κυρία Ρίζου.

«Ο αθλητισμός σε βοηθάει σαν άνθρωπο να ξεπερνάς τα όρια σου να είσαι συνεπής και να έχεις πειθαρχία» συμπληρώνει και στέλνει το μήνυμα ότι «ήθελα να βγάλω τον αγώνα αξιοπρεπώς και όχι να περπατήσω».

«Όταν ολοκλήρωσα μια πολύ δύσκολη προετοιμασία γιατί για έναν μαραθώνιο οι προπονήσεις είναι βαριές και δεν μπορείς να τις κάνεις μόνιμα, πρέπει να αφιερώνεσαι σε αυτό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και όταν αισθάνθηκα σίγουρη ότι θα πάω καλά ανακοίνωσα την προσπάθεια μου. Πρώτα θα τερματίσω και μετά θα ζητήσω τη βοήθεια για τα παιδιά της Ιθάκης».

Ιστοπλοΐα στο Βαθύ της Ιθάκης

Για τον αγώνα, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία και όχι εικονικά η κυρία Ρίζου έχει φτιάξει και μια ειδική μπλούζα, που γράφει για τον ιστιοπλοϊκό όμιλο και την Ιθάκη «και θα τρέξω 42χλμ. με αυτό γιατί ο στόχος είναι να προβάλω και το νησί».

«Η προσπάθεια των αθλητών δεν γίνεται στα φώτα, γίνεται μόνος σου. Θέλω να βοηθήσω τα παιδιά της Ιθάκης, ενός τόπου με τις δικές του ιδιαιτερότητας που μεγαλώνουν σε ένα στενό περιβάλλον γιατί βοηθώντας τα παιδιά και παίρνεις πολλά και βοηθάς και το μέλλον» καταλήγει η Χριστίνα Ρίζου.

H ειδική μπλούζα με την οπία θα τρέξει η κυρία Ρίζου στο Μαραθώνιο της Γενεύης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.