ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση για την πρόληψη πυρκαγιών στον Έβρο

Συζήτηση για την πρόληψη πυρκαγιών στον Έβρο

Προετοιμασία για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, έχει ήδη ξεκινήσει στον Έβρο.

Η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, μετά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στην Αλεξανδρούπολη, σε δηλώσεις της τόνισε: «Συγκαλέσαμε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), πριν τελειώσουν οι πλημμύρες και τα χιόνια, για να προετοιμαστούμε για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες προκαλούνται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και από την αμέλειά μας. Πρέπει να προσέξουμε όλοι πάρα πολύ για να μη δημιουργούμε τέτοιου είδους καταστροφές στην περιοχή μας και αναφέρομαι στις περσινές πυρκαγιές κάποιες από τις οποίες προκλήθηκαν και από ανθρώπινη αμέλεια».

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης για την πρόληψη πυρκαγιών, ενώ έγινε και απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, συζητήθηκαν δράσεις που πρόκειται να εφαρμοστούν κι έχουν σχέση με τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών, τον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, του σιδηροδρομικού δικτύου, της βλάστησης εκατέρωθεν της Εγνατίας οδού, του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους.

Τέλος, εξετάστηκαν σχέδια δράσης για την απομάκρυνση πολιτών από περιοχές με πυρκαγιά, εκκένωση κατασκηνώσεων και τη μεταφορά μέσων, υλικών και προσωπικού στη Σαμοθράκη, καθώς και η οργάνωση των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου για την έγκαιρη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Να σημειωθεί πως ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων και στο σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.