ΕΛΛΑΔΑ

Ο μικρός πρίγκιπας «αναγεννήθηκε» από ανακυκλώσιμα υλικά: Ο Αναστάσης Πετιμεζάς μιλά στo Newsbomb.gr

Ο μικρός πρίγκιπας «αναγεννήθηκε» από ανακυκλώσιμα υλικά: Ο Αναστάσης Πετιμεζάς μιλά στo Newsbomb.gr

Ο Αναστάσης Πετιμεζάς μιλά στο newsbomb.gr και εξηγεί πώς από απορρίμματα δημιουργεί παραμυθένιους κόσμους.

«Δεν βλέπουμε καλά, παρά με την καρδιά μας. Το ουσιαστικό είναι αόρατο για τα μάτια», είπε η αλεπού απευθυνόμενη στον μικρό πρίγκιπα. Η καρδιά είναι αυτή που δίνει την οντότητα και κύρος σε αυτό που αντικρύζουμε.

Αυτό κάνει ο Αναστάσης Πετιμεζάς, καλλιτέχνης ο οποίος δημιουργεί παραμυθένιους κόσμους χρησιμοποιώντας…απορρίμματα.

Αντικείμενο που πολλοί από εμάς πετάμε τα μετατρέπει με τα χέρια του γλυπτά, φωτιστικά μολυβοθήκες. Ένας άνθρωπος που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς του.

Από εκείνον έχουν αναγεννηθεί πολλές φορές ο μικρός πρίγκιπας, η κοκκινοσκουφίτσα, ακόμη και τα σπουργίτια του Αρκά.

Ο ίδιος μιλά στο newsbomb.gr για τα έργα του και πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στην Τέχνη του. Για το πως δίνει δεύτερη ζωή σε αντικείμενα που ήταν παραδομένα στη λήθη και καταδικασμένα να καταστραφούν…

«Όλα ξεκίνησαν από μια χαρτοσακούλα. Μ’ άρεσε το χαρτί… είχα κάνει κουκλοθέατρο παλιότερα και μ’ άρεσε η διαδικασία να δίνω ζωή στο χαρτί… και έτσι ξεκίνησα να κάνω αντικείμενα με αυτό. Άρχιζα να πειραματίζομαι με το χαρτί και έτσι προέκυψε να κάνω κατασκευές», λέει χαρακτηριστικά στο newsbomb.gr.

«Τα πάντα γύρω μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όχι να πεταχτούν. Εμένα οι ιδέες μου στηρίχτηκαν πάνω στην ανακύκλωση. Είναι σαν να δίνεις ξανά ζωή. Είναι και μια φιλοσοφία. Δίνεις ζωή με χρώμα και συναίσθημα. Ό,τι έχει χρώμα και συναίσθημα αποκτά άλλη οντότητα».

Ο ίδιος έχει φιλοτεχνήσει τα γλυπτά από πεπιεσμένο χαρτί που διακοσμούν θεματικά μαγαζιά. Η «Αλίκη από τη χώρα των θαυμάτων» που κοσμεί γνωστό καφέ είναι δια χειρός του Αναστάση Πετιμεζά.

Από ένα μικρό εργαστήρι στην πόρτα των παραμυθιών

Το Χαρτί-Harti είναι το «παιδί» του, είναι ο χώρος που δημιουργεί σε ένα μικρό στενό στο Περιστέρι. Ένα εργαστήριο που όταν μπαίνεις μέσα νομίζεις πως άνοιξες την πόρτα του παραμυθιού και το ζεις. «Όλα γίνονται για τα παιδιά, αλλά είναι ωραίο να αποβάλλουμε τις «βαριές» σκέψεις και να γίνουμε και εμείς για λίγο παιδιά. Ζω σαν παιδί, μ’ αρέσει να δημιουργώ συνεχώς και να ανακαλύπτω συνεχώς νέες πτυχές του εαυτού μου. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων απαιτεί την αντιμετώπιση της ζωής σαν να είναι παραμύθι. Γιατί μια φορά ζούμε… όπως ακριβώς αρχίζουν τα παραμύθια».

Ωστόσο οι καλλιτεχνικές του δημιουργίες δεν εστιάζονται μόνο στα παραμύθια. Ένα από τα γλυπτά του η Ελευθερία αποτελεί ορόσημο για εκείνον και για το εργαστήριο του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.