ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες ανήλικοι θύματα εκβιασμού μέσω διαδικτύου

Χιλιάδες ανήλικοι θύματα εκβιασμού μέσω διαδικτύου

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει ο δικτυακός εκφοβισμός, του επονομαζόμενου στη «γλώσσα» του διαδικτύου Cyber – Bullying. Στα πλοκάμια του έχουν πέσει χιλιάδες παιδιά, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφηβοι.

Τα στοιχεία αυτά που προκαλούν σοκ έφερε στο φως της δημοσιότητας ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε απόψε στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης εκτός από την παιδική πορνογραφία, πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα δικτυακού εκφοβισμού, του επονομαζόμενου στη «γλώσσα» του διαδικτύου cyber - bullying, που αποσκοπεί στον εκφοβισμό, την απειλή, τη διαπόμπευση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων.

Συνήθως, οι δράστες που κοινοποιούν κακόβουλα και συκοφαντικά βίντεο, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό, ακόμα και φωτομοντάζ, είναι συνομήλικοί τους, ενώ, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι επιπτώσεις από τη δημοσίευση μπορεί να είναι τραγικές, αν τα θύματα δεν υποστηριχτούν από τις οικογένειές τους.

Έφηβοι αυτοκτονούν

Μάλιστα, πολλοί έφηβοι έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους, καθώς δεν αντέχουν τις απειλές και τις συκοφαντίες εις βάρος τους. Όπως σημειώνει ο κ. Σφακιανάκης τα κορίτσια είναι «εύκολα» θύματα, αφού είναι πιο ευάλωτα από τα αγόρια.

«Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να στέλνουμε στον εισαγγελέα, ή να συλλαμβάνουμε παιδιά που συκοφαντούν συνομηλίκους τους μέσω του διαδικτύου. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώνουμε τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά και τους δασκάλους», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Σύμφωνα στοιχεία έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε δείγμα 500 περίπου νέων εφηβικής ηλικίας το 50% έπεσε θύμα δικτυακού εκφοβισμού, ή άκουσε για κάποιον από το περιβάλλον του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που υφίστανται είτε ασκεί διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών.