ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σταμάτα: Στις φλόγες περιουσίες σε Ροδόπολη και Διόνυσο –Μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στη Σταμάτα: Στις φλόγες περιουσίες  σε Ροδόπολη και Διόνυσο –Μεγάλη μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Σταμάτα Αττικής η οποία εκδηλώθηκε στις 12 περίπου το μεσημέρι της Τρίτης (27/7) -  Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής – Στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στην περιοχή της Ροδόπολης και του Διόνυσου – Το πύρινο μέτωπο μεταφέρθηκε από την Σταμάτα στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο και συγκεκριμένα στο λόφο Πνυκός 

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Σταμάτα Αττικής. Σπίτια στην περιοχή της Ροδόπολης και του Διόνυσου παραδοθηκαν στις φλόγες. Το απόγευμα το πύρινο μέτωπο μεταφέρθηκε από την Σταμάτα στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο και συγκεκριμένα στο λόφο Πνυκός, όπου δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη. Στις φλόγες παραδοθηκαν και αρκετά αυτοκίνητα, ενώ οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

Σε κατάσταση ετοιμότητας το ΕΚΑΒ στη βορειοανατολική Αττική με εντολή Κικίλια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έθεσε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας ΕΚΑΒ και υγειονομικές δομές στη Βoρειοανατολική Αττική, με αφορμή την φωτιά που ξέσπασε στη Σταμάτα Αττικής.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει η πυρκαγιά:

Προειδοποίηση meteo.gr - «Θα επιδεινωθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες»

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ - meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ, οπότε και η ένταση των Β/ΒΑ θα φτάσει τα 6 Bf (Εικόνα 2).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διαθέσιμη καύσιμη ύλη της περιοχής βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευφλεκτότητας, όπως αυτή εκτιμάται με βάση το περιεχόμενο της υγρασίας της.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το ΕΑΑ - meteo.gr, η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δασική έκταση, πολύ κοντά σε ζώνη μίξης με αστικές περιοχές.

Μαρτυρίες κατοίκων στο Newsbomb.gr

Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν αποχωρήσει από τα σπίτια τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε μετά από παρότρυνση της αστυνομίας, καθώς οι φλόγες έχουν μπει μέσα στις αυλές!

Δυο κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στην κάμερα του Newbsomb.gr για την πύρινη κόλαση που έχει ξεκινήσει από το πρωί της Τρίτης:

Μήνυμα 112 σε Εκάλη, Διόνυσο, Δροσιά - «Κλείστε παράθυρα, πόρτες»

Δύο μηνύματα μέσα σε μισή ώρα στάλθηκαν σήμερα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους της Σταμάτας, Δροσιάς, Εκάλης, Διονύσου, Ροδόπολης, καθώς υπήρχε κίνδυνος οι καύτρες να διεισδύσουν στα σπίτια.

Δείτε το νέο μήνυμα του 112 της Πολιτικής Προστασίας προς τους κατοίκους των βορείων προαστίων:

Νωρίτερα το μήνυμα του 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε για τη μεγάλη φωτιά και καλούσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα: «Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Σταμάτας και Ροδόπολης Αττικής παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Υπενθυμίζεται, ότι λόγω της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία: Στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς - Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου, από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και στη λεωφ. Ροδοπόλεως, στη συμβολή τους με την λεωφ. Δροσιάς - Σταμάτας.