ΕΛΛΑΔΑ

Ο δεκάλογος του νέου σπουδαστή: Όσα πρέπει να γνωρίζει πριν την «πρώτη μέρα στη σχολή»

Ο δεκάλογος του νέου σπουδαστή: Όσα πρέπει να γνωρίζει πριν την «πρώτη μέρα στη σχολή»

Η πρώτη μέρα στη σχολή είναι για τους νέους σπουδαστές περίπου όπως η πρώτη μέρα στο σχολείο – κάθε βαθμίδας. Καινούριο περιβάλλον, καινούριοι άνθρωποι, καινούριες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί. Υπάρχει όμως μία σαφής διαφορά που κάνει την «πρώτη μέρα στη σχολή» πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη: Είναι η πρώτη μέρα που ως ενήλικας πλέον βαδίζει στον δρόμο που έχει επιλέξει για την επαγγελματική του πορεία, είναι ουσιαστικά η πρώτη μέρα «στο μέλλον». Γι’ αυτό και η αρχή στη νέα σχολή είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή. Ο παρακάτω «δεκάλογος» μπορεί να αποτελέσει έναν οδηγό για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να περιέχει αυτό το ξεκίνημα, ώστε η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα για κάθε νέο και κάθε νέα να γίνει με τον καλύτερο τρόπο!

#1 Είμαι στην ώρα μου

Σημαντικότατο την πρώτη μέρα στο καινούριο περιβάλλον να είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμα. Δείχνει, αν μη τι άλλο, πως ενδιαφερόμαστε τόσο ώστε να φροντίσουμε να μη χάνουμε στιγμή.

#2 Είμαι συνειδητοποιημένος

Δεν χρειάζεται μόνο να είμαστε «εκεί», χρειάζεται να γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα μας και γιατί είμαστε εκεί και τι έχουμε έρθει να κάνουμε.

#3 Είμαι προετοιμασμένος

Μπορεί να μην έχουμε… εργασίες να γράψουμε για την πρώτη μέρα στη σχολή, σίγουρα όμως θα χρειαστεί να σημειώσουμε κάτι και να συγκεντρώσουμε πληροφορίες. Ένα στυλό κι ένα σημειωματάριο, για την πρώτη μέρα, είναι χρήσιμα.

#4 Είμαι περιποιημένος

Τι σημαίνει «περιποιημένος» για τον καθένα μπορεί να διαφέρει, όμως στην ουσία του σημαίνει πως αφιερώνω λίγο χρόνο στο πώς φαίνομαι, διότι, κατά έναν τρόπο, η πρώτη μέρα στη σχολή μπορεί να είναι και η πρώτη μέρα μιας επαγγελματικής πορείας – και η πρώτη εντύπωση «μετράει».

#5 Ενδιαφέρομαι να μάθω

Το τι μαθαίνουν οι σπουδαστές την πρώτη μέρα στη σχολή, συνήθως, έχει λίγο να κάνει με αυτό καθαυτό το περιεχόμενο των σπουδών και πολύ περισσότερο με τον τρόπο λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες του νέου περιβάλλοντος από τον σπουδαστή.

#6 Συμμετέχω

Πολλοί θεωρούν πως είναι δύσκολο να γίνουν από την πρώτη μέρα «ενεργά μέλη» στη νέα κοινωνία όπου εντάσσονται, όμως είναι σημαντικό να μην κρατήσουν τον εαυτό τους πίσω στην περίπτωση, για παράδειγμα, που υπάρχουν απορίες. Εδώ και τώρα είναι η ώρα για ερωτήματα και απαντήσεις.

#7 Συστήνομαι

Η πρώτη μέρα στη σχολή είναι πρώτη για όλους. Κανείς δεν γνωρίζει κανέναν και είναι η ιδανικότερη στιγμή για συστάσεις που μπορεί να γίνουν ακόμα και φιλίες μιας ζωής.

#8 Ενδιαφέρομαι

Ναι, το ενδιαφέρον μας πρέπει να εκδηλωθεί ακόμα και από την πρώτη στιγμή. Αυτός είναι ο τρόπος για να μην περάσουν και… δεν ακουμπήσουν τυχόν ευκαιρίες που έρχονται μία φορά και μόνο. Αυτός που ενδιαφέρεται πραγματικά, θα τις εντοπίσει, κι αν δεν τις αρπάξει με την πρώτη, τότε σίγουρα θα έρθουν κι άλλες.

#9 «Μαθαίνω» το καινούριο περιβάλλον

Μια βόλτα στο καινούριο περιβάλλον είναι ιδανικό να γίνει από την πρώτη μέρα. Η αίσθηση εξοικείωσης, που είναι το ζητούμενο, μπορεί να έρθει πιο άνετα αν από την πρώτη στιγμή εντοπίσουμε ποια είναι η αίθουσα για το επόμενο μάθημα – για να αναφέρουμε το πιο απλό παράδειγμα.

#10 Είμαι ο εαυτός μου

Μια καινούρια αρχή, μια μεγάλη ευκαιρία να είμαστε ο εαυτός μας, να αφήσουμε πίσω μας τυχόν αγκυλώσεις που μας περιόριζαν, να ξεδιπλώσουμε την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντά μας, χωρίς να «κρύψουμε» τίποτα από τους καινούριους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή μας. Έτσι, θα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να δείξουμε σε όλους την αξία μας, τη θέλησή μας, τα όνειρά μας για το μέλλον, χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, που -πιθανόν- να μην υφίστανται παρά μόνο στη δική μας σκέψη.

Η πρώτη μέρα στη σχολή είναι η πρώτη μέρα της καινούριας ζωής, που ξεκινάει με ένα βασικό δεδομένο: Είναι η πρώτη μέρα στη ζωή μας που ακολουθούμε τη δική μας επιλογή!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Εκπαίδευση