ΕΛΛΑΔΑ

Η «Ακρόπολις των Αθηνών» στα χέρια των μαθητών

Η «Ακρόπολις των Αθηνών» στα χέρια των μαθητών

Το μνημείο της Ακρόπολης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» οι μαθητές της χώρας, γυρνώντας απλώς τις σελίδες της έκδοσης «Ακρόπολις των Αθηνών».

Μάλιστα, η έκδοση αυτή, τη στήριξη της οποίας έδωσε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αποσταλεί και σε όλες τις ελληνικές βιβλιοθήκες.

Ο φάκελος, μια παραγωγή των εκδόσεων "Αλήθεια" σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, περιλαμβάνει 21 αρχειακά τεκμήρια, τα οποία συνιστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για τη διάσωση την αναστήλωση και την ανάδειξη του μοναδικού μνημείου, φέρνοντας στο φως για πρώτη φορά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι από τη σύστασή του το ελληνικό κράτος διεκδικούσε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τα τεκμήρια αναπαράχθηκαν με τεχνική Facsimile (ομοιογραφική αναπαραγωγή), ενώ ο συνοδευτικός τόμος του φακέλου παρουσιάζει την επιστημονική ανάλυση των επιστολών στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Η παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαρτίου στην αίθουσα του Μουσείου Ακρόπολης, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό, δημοσιογραφικό και πολιτιστικό χώρο, προσελκύοντας επίσης το ενδιαφέρον των τουριστών και πολλών ξένων επισκεπτών της χώρας μας.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Κώστας Τσαρούχας, τονίζοντας τη σημασία του έργου αυτού για την παγκόσμια ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση των ελληνικών θέσεων για τη διεκδίκηση και επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο τους, ευχαριστώντας το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που «χωρίς τη συμβολή του το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

Ακολούθησε πολύπτυχη παρουσίαση του περιεχομένου, από τον καθηγητή Δ. Παντερμαλή και τον Νικόλαο Καραπιδάκη (ΓΑΚ), καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της facsimile έκδοσης από τους Γ. Κονταδάκη και Ν. Χατζηγεωργίου.

Μεταξύ των ομιλητών που τοποθετήθηκαν ήταν και ο Πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε: «Το έργο αυτό που κρατάτε στα χέρια σας έρχεται σε μία εποχή που έχουμε όλοι μας ανάγκη να νιώσουμε εθνική υπερηφάνεια» προσθέτοντας ότι η Tράπεζα πίστεψε στο έργο αυτό και φρόντισε ειδικά να φτάσει η πολύτιμη γνώση που περιέχει σε κάθε σχολείο και βιβλιοθήκη ανά την Ελλάδα, για να γνωρίζουν οι νέες γενιές τον εθνικό πολιτιστικό πλούτο αλλά και την αλήθεια.