ΕΛΛΑΔΑ

Οι μεγάλες προκλήσεις της ενεργειακής οικονομίας

Οι μεγάλες προκλήσεις της ενεργειακής οικονομίας

Η ανάγκη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχει θέσει την ενεργειακή μετάβαση στην κορυφή της ατζέντας κυβερνήσεων και εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο

Έχοντας ως στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον, κάθε αναπτυξιακή στρατηγική έχει στον πυρήνα της τις αρχές της βιωσιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία προχωρά με γοργό ρυθμό το μετασχηματισμό της σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση. Υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κερδίζει μέχρι στιγμής ένα διπλό στοίχημα: Αφενός το να είναι σε θέση να εξυπηρετεί το σύνολο των αυξημένων ενεργειακών αναγκών του πελατολογίου της, και αφετέρου, το να συμμετέχει ενεργά στην επανατοποθέτηση της Ελλάδας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Υπηρετώντας την αποστολή της, την εξασφάλιση άφθονης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας με ανταγωνιστικούς όρους, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει ισχυρή παρουσία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και ενισχύει συνεχώς το «πράσινο χαρτοφυλάκιό» της, επενδύοντας διαρκώς στις ΑΠΕ με συμμετοχή σε φωτοβολταϊκά πάρκα και σε εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του Υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα, ενώ μάλιστα η εταιρεία αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο.

Ωστόσο, η ενεργειακή μετάβαση φέρνει ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Σήμερα, η στρατηγική τοποθέτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ελληνική και περιφερειακή αγορά ενέργειας, την καθιστά απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές και να διευρύνει συνεχώς το φάσμα των ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και να παραμένει πλήρως ανταγωνιστική.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία ταυτόχρονα, συνιστά η ανάληψη του συντονισμού του έργου “White Dragon” το οποίο προβλέπει την υλοποίηση μελέτης και κατασκευής ενός αποκλειστικού αγωγού υδρογόνου στην Ελλάδα που θα μπορέσει να διασυνδέσει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τους μεγάλους τελικούς χρήστες υδρογόνου (διυλιστήρια, βιομηχανίες λιπασμάτων κ.λπ.). Η ανάληψη του συντονισμού αυτού του έργου, που έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs) της ΕΕ, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης της εταιρείας για προώθηση της ανάπτυξης συμμαχιών και του σχεδιασμού και της υλοποίησης από κοινού δράσεων που στόχο έχουν να επιταχύνουν τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης.

Επιπλέον, με δεδομένη τη σημαντικότητα του φυσικού αερίου ως καυσίμου - «γέφυρα» στο δρόμο προς την μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε περισσότερο περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο) μέσω της ανάπτυξης ενός εκτεταμένου δικτύου πρατηρίων με το brand “FISIKON”, προκειμένου να επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, αλλά και για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου σε περισσότερες δραστηριότητες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, συμμετέχει σε διεθνή και περιφερειακά αναπτυξιακά συγχρηματοδοτούμενα έργα, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα POSEIDON MED II και BlueHUBS, ο νέος πλωτός Τερματικός Σταθμός LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προχωρά και η κατασκευή ενός πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG bunkering vessel) χωρητικότητας 3.000 - 4.000 κ.μ. με έδρα τον Πειραιά, το οποίο θα τροφοδοτεί τα λιμάνια και τα πλοία της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, που θα συμβάλει στην είσοδο της ελληνικής ναυτιλίας σε μια νέα εποχή.

Έχοντας σαφή προσανατολισμό το να προσφέρει τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και προϊοντικές λύσεις στις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών, αλλά και την πραγματική συμβολή στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν αρκείται μόνο στο να είναι παρούσα, αλλά πρωτοστατεί στις εξελίξεις των ενεργειακών δρώμενων της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Μεσογείου και χαράσσει το δρόμο προς την μετάβαση της Ελλάδας στην Πράσινη Ενέργεια. Με ένα συνεκτικό πλάνο δράσεων, διαρκείς επενδύσεις και χτίσιμο εγχώριων και διεθνών συμμαχιών, η εταιρεία συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία και στη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας της χώρας μας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Δείτε εδώ όλο το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στην Ενεργειακή Οικονομία