ΕΛΛΑΔΑ

Συνταγματική η όχι η διάταξη για τις οφειλές του δημοσίου

Συνταγματική η όχι η διάταξη για τις οφειλές του δημοσίου

Το γόρδιο δεσμό της συνταγματικότητας ή μη της διάταξης που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (περίπου από 8,75% έως 12,25%) καλείται πλέον να λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Το όλο θέμα οδηγήθηκε στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση λόγω των αντίθετων αποφάσεων που έχουν εκδοθεί μεταξύ των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με πρόσφατη απόφασή της έκρινε ότι με την επίμαχη διάταξη θεσπίζεται αδικαιολόγητα άνιση και προνομιακή μεταχείριση του Δημοσίου έναντι των ιδιωτών αντιδίκων του, χωρίς να συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος που να καθιστά ανεκτή τη διαφοροποίηση αυτή, αφού το απλό ταμειακό συμφέρον του και γενικότερα η ανάγκη προστασίας –ενόψει των σκοπών που από τη φύση του και τους νόμους έχει αποστολή και έργο να εξυπηρετεί- της περιουσίας και οικονομικής κατάστασης αυτού, στην οποία συμβάλλουν και οι φορολογούμενοι πολίτες, δεν συνιστά λόγο γενικότερου δημοσίου συμφέροντος ή δημόσιας ωφέλειας που να δικαιολογεί την ως άνω υπέρ αυτού διαφοροποίηση στο ύψος του επιτοκίου των χρηματικών οφειλών του.

Η επίμαχη νομοθετική διάταξη, συνεχίζουν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία επιφυλάσσει υπέρ του Δημοσίου ευνοϊκή μεταχείριση ως προς «την επιβάρυνση των οφειλών του με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο έναντι του γενικώς ισχύοντος θέτει εξ ορισμού σε πλεονεκτικότερη θέση αυτό έναντι των αντιδίκων του, οι οποίοι παρά την προσφυγή τους ενώπιον των δικαστηρίων και την έκδοση ευνοϊκής γι’ αυτούς απόφασης δεν επιτυγχάνουν την πλήρη ή έστω την εύλογη αποζημίωσή τους από την καθυστερημένη εξόφληση των απαιτήσεών τους».

Υπέρ των θέσεων της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ταχθεί και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από τρία χρόνια με την υπ’ αριθμ. 1663/2009 απόφασή της.

Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος με σειρά αποφάσεών του (1127/2010, 1128/2010 κ.λπ.) έχει κρίνει ότι είναι συνταγματική η επίμαχη διάκριση στην επιβολή του τόκου και δεν αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με άλλη απόφασή της (4/2012) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ η διάταξη εκείνη που προβλέπει ότι η Ε.Ρ.Τ. απολαμβάνει των προνομίων του δημοσίου και κατά συνέπεια στους πιστωτές καταβάλλει τόκους υπερημερίας 6% όπως το ελληνικό Δημόσιο. Κι αυτό διότι η ΕΡΤ λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.